Antena Meniu Search
x

Rishi Sunak, confirmat în funcția de premier de regele Charles al III-lea. Problemele pe care moștenește de la Liz Truss

Marea Britanie a intrat astăzi în Era Sunak. Noul prim-ministru al Regatului a avut întâlnirea tradițională cu regele Charles al III-lea şi a acceptat formarea unui nou guvern. Rishi Sunak a devenit, aşadar, noul premier britanic, primul cu origini indiene din istorie şi primul desemnat de noul monarh. Acesta a rămas singur în cursa pentru fotoliul din Downing Street 10, după ce fostul premier Boris Johnson şi Penny Mordaunt, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, s-au retras. Nu va avea însă mult timp de pierdut. Trebuie să vină rapid cu soluţii pentru a combate creşterea preţurilor, inflaţia uriaşă, criza din energie, dar şi aspiraţiile pentru independenţă ale Scoţiei. 

de Redactia Observator

la 25.10.2022, 17:47

Vezi și

"Marea Britanie este o ţară extraordinară, dar nu există niciun dubiu că trecem printr-o criză economică. Avem nevoie de stabilitate, unitate şi proritatea mea va fi să aduc partidul şi ţara împreună, pentru că doar aşa vom trece peste problemele noastre", a declarat Rishi Sunak la scurt timp după ce a câștigat conducerea Partidului Conservator.

Primele reacții internaționale

Preşedintele american, Joe Biden, a apreciat luni desemnarea lui Rishi Sunak ca nou premier britanic ca fiind "revoluţionară", deoarece el devine prima persoană non-albă care ocupă acest post, scrie AFP.

"Este destul de surprinzător, este o piatră de hotar revoluţionară şi asta contează", a subliniat preşedintele american în cursul unei ceremonii la Casa Albă pentru sărbătoarea hindusă Diwali.

Pe acelaşi subiect

În vârstă de 42 de ani, Rishi Sunak, un fost bancher bogat cu o carieră tipică elitei britanice, a devenit luni cel mai tânăr şef de guvern din istoria contemporană a Regatului Unit, dar şi primul de origine indiană, pentru că bunicii săi au trăit în Punjab, o regiune din nordul Indiei, înainte de independenţa acestei ţări în 1947.

Pe de altă parte, Casa Albă a anunţat luni că Joe Biden va vorbi "în zilele următoare" cu noul premier britanic.

"Preşedintele Biden aşteaptă cu nerăbdare să discute cu (...) premierul Sunak în zilele următoare", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Rishi Sunak, confirmat în funcția de premier de regele Charles al III-lea. Problemele pe care moștenește de la Liz Truss