Antena Meniu Search
x

"Eram singuri cu această nebunie". Indignare într-un tren din Austria, după ce a fost auzită vocea lui Hitler în difuzoare. Unii pasageri au început să râdă

Călătorii dintr-un tren interurban din Austria s-au speriat duminică, după ce la bord a fost auzită în difuzoare vocea lui Adolf Hitler rostind un discurs. 

de Redactia Observator

la 16.05.2023, 10:59

"Eram singuri cu această nebunie". Indignare într-un tren din Austria, după ce a fost auzită vocea lui Hitler în difuzoare. Unii pasageri au început să râdă
"Eram singuri cu această nebunie". Indignare într-un tren din Austria, după ce a fost auzită vocea lui Hitler în difuzoare. Unii pasageri au început să râdă - Shutterstock

În loc de anunţurile obişnuite, prin sistemul de difuzoare al trenului s-a auzit vocea mulţimilor care striga cunoscutele sloganuri "Heil Hitler" şi "Sieg Heil". Un pasager al cursei Bregenz-Viena a declarat pentru BBC că toată lumea din tren a fost "complet şocată".

Jurnalista Colette Schmidt, care se afla în tren, a cerut explicaţii într-un tweet, duminică. "Aţi putea să ne lămuriţi de ce un tren întreg a auzit discursul lui Hitler? Inclusiv strigăte fervente Sieg Heil? Au fost piratate? Ce se întâmplă?", a întrebat ea. "În afară de faptul că eu şi alţi austrieci am fost complet şocaţi, ce crede un oaspete din străinătate când în trenurile noastre se aud discursuri hitleriste prin difuzoare? Se presupune că a venit din partea "tehnologiei". Ce?!", a scris Schmidt într-un alt tweet.

Schmidt a povestit la CNN că discursul lui Hitler a durat aproximativ 20 de secunde, urmat de sloganurile naziste, şi că înregistrarea a fost difuzată în buclă. Ea a mărturisit că a fost "speriată" după ce a auzit discursul lui Hitler în tren. "Nu a venit niciun conductor, nu a venit nimeni, nu era nimeni care să vadă. Eram singuri cu această nebunie. Cine conduce acest tren acum? m-am întrebat", a relatat Schmidt. "A fost foarte foarte înfricoşător", a adăugat ea.

David Stoegmueller, un parlamentar al Partidului Verde din Austria, a declarat că discursul liderului nazist german a fost difuzat prin interfon cu puţin timp înainte ca trenul să ajungă la Viena. "Am auzit două episoade", a povestit el. "Mai întâi au fost 30 de secunde ale unui discurs al lui Hitler, iar apoi am auzit Sieg Heil", a detaliat parlamentarul, publicând pe Twitter un fragment video care surprinde respectivele momente. 

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Unii pasageri au început să râdă

Stoegmueller a mai spus că personalul trenului nu a putut opri înregistrarea şi nu a putut face propriile anunţuri. "Un membru al echipajului era foarte supărat", a adăugat el. Politicianul susţine că a primit un e-mail de la un bărbat care se afla în tren împreună cu o bătrână care era o supravieţuitoare a unui lagăr de concentrare. "Plângea", a relatat el.

În tren se afla şi rabinul vienez Schlomo Hofmeister, care a declarat într-un tweet că a fost "şocat" după ce a auzit difuzându-se discursul lui Hitler şi când a văzut că nu se opreşte imediat. "M-am simţit teribil, mai ales când unii pasageri au început să râdă când vocea lui Hitler şi cuvintele "Sieg Heil!" au răsunat din difuzoare”, a scris rabinul.

Cu aproximativ 25 de minute înainte de a ajunge la Viena, când trenul se afla în oraşul St. Pölten, totul a început cu "muzică ciudată, fragmente de conversaţie şi râsete care s-au transformat brusc într-un discurs al lui Hitler difuzat din ce în ce mai tare", a declarat luni rabinul Hofmeister pentru CNN. La început, el a crezut că a fost o greşeală, apoi o glumă proastă şi "dintr-o dată a simţit că-l cuprinde ameţeala", deoarece nu era clar dacă doar sistemul de sonorizare fusese deturnat sau chiar întregul tren. Unii dintre pasageri au intrat în panică, alţii au râs de ruşine, şi-a amintit el.

Un alt pasager a remarcat că atunci când alte ţări au avut probleme tehnice, acestea au implicat defectarea aerului condiţionat. "În Austria, problema tehnică este Hitler", a comentat pasagerul.

Reacţia Căile Ferate Federale Austriece

Operatorul trenului a declarat că au avut loc mai multe incidente de acest fel în ultimele zile. "Cineva a deschis ilegal interfonul cu o cheie duplicat şi a difuzat un discurs hitlerist prin difuzoare", a declarat luni pentru CNN un purtător de cuvânt al operatorului feroviar ÖBB.

Într-un punct de vedere transmis BBC, Căile Ferate Federale Austriece (ÖBB) au declarat: "Ne distanţăm în mod clar de conţinut. În prezent, putem presupune că anunţurile au fost făcute de persoane aflate în tren, direct prin intermediul interfoanelor. Am raportat problema la poliţie", a precizat ÖBB.

Potrivit unor informaţii, ar fi fost depuse plângeri împotriva a două persoane care au fost identificate pe camerele de supraveghere ale trenului. "Este absolut clar că orice abuz trebuie pedepsit, în special folosirea ilegală a simbolurilor naziste este absolut inacceptabilă", a adăugat purtătorul de cuvânt de la ÖBB.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » "Eram singuri cu această nebunie". Indignare într-un tren din Austria, după ce a fost auzită vocea lui Hitler în difuzoare. Unii pasageri au început să râdă