Antena Meniu Search
x

România se pregăteşte să combată Austria dacă nu renunță la veto-ul privind Schengen - Die Presse

România vrea să blocheze Austria la OSCE şi parteneriatul NATO pentru pace în cazul în care Viena nu renunţă la votul său privind aderarea ţării noastre la Schengen, potrivit publicaţiei Die Presse

de Redactia Observator

la 04.05.2023, 09:16

România se pregăteşte să combată Austria dacă nu renunță la veto-ul privind Schengen - Die Presse
România se pregăteşte să combată Austria dacă nu renunță la veto-ul privind Schengen - Die Presse - Shutterstock

România lucrează la un răspuns ferm la nivel internaţional, în replică împotriva Austriei, potrivit unor surse diplomatice citate de publicaţia Die Presse. 

În prezent OSCE se confruntă cu o problemă privind existenţa sa. Rusia se opune ca Estonia să preia preşedinţia deţinută acum de Macedonia de Nord. Kremlinului nu-i convine modul prin care statul baltic sprijină Ucraina.

În OSCE procedeul luării deciziilor se face pe bază de unanimitate. În cazul în care Rusia s-ar opune, organizaţia care cuprinde 57 de membri ar paraliza, potrivit Rador. Austria care găzduiește sediul OSCE, simţindu-se şi deosebit de răspunzătoare din acest motiv, se gândeşte să devină o ţară a preşedinţiei. Deocamdată nu este vorba despre ceva oficial, deoarece candidatura Estoniei este valabilă ca şi până acum, însă în culise lucrurile se agită deja.

În 8 decembrie 2022, Austria şi-a folosit dreptul de veto şi a blocat aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, cancelarul Karl Nehammer invocând numărul mare de imigranţi ilegali care nu sunt înregistraţi şi care ajung în Europa Centrală, deşi România, ca şi Bulgaria şi Croaţia, fusese certificată anul trecut de Comisia Europeană că este gata pentru Schengen, după ani de pregătiri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » România se pregăteşte să combată Austria dacă nu renunță la veto-ul privind Schengen - Die Presse