Antena Meniu Search
x

Video Erdogan declară că Ucraina merită să adere la NATO şi anunţă vizita lui Putin, în Turcia, în luna august

Reacţii dure din partea Rusiei, după ce Statele Unite au anunţat că vor furniza Ucrainei controversatele bombe cu dispersie. Omenirea este mai aproape de un război mondial, susţine Moscova, care foloseşte însă acest tip de armament de la începutul conflictului. Președintele american Joe Biden a declarat că decizia a fost "foarte dificilă", dar este singura soluţie pentru ca soldaţii Kievului să se apere în faţa inamicului. 

de Redactia Observator

la 08.07.2023, 20:44

Vezi și

Munițiile cu dispersie, denumite și bombe cu fragmentație, sunt proiectile care transportă zeci sau chiar sute de bombe mai mici. Pot fi lansate din avioane, din rachete sau chiar trase din tunuri. În apropierea solului, explodează pe o rază uriaşă. Rămân însă şi unele fragmente care nu detonează.

Jake Sullivan, consilier pentru Securitatea Naţională: Recunoaștem că munițiile cu dispersie creează un risc de vătămare a civililor, din cauza munițiilor neexplodate. Acesta este motivul pentru care am amânat decizia cât de mult am putut.

Peste 120 de ţări, majoritatea membre NATO, au interzis folosirea acestor bombe, dar nu şi Statele Unite, Rusia şi Ucraina. Cu toate acestea, trimiterea armelor cu dispersie în Ucraina a stârnit controverse în tabăra aliaţilor Kievului. Organizaţiile pentru drepturile omului nu au văzut cu ochi buni noul pachet de ajutor al Casei Albe, în timp ce oficialii din mai multe ţări au susţinut că muniţiile cu dispersie sunt necesare pentru defensiva Ucrainei.

Steffen Hebestreit, purtător de cuvânt, Guvernul Germaniei: Ucraina foloseşte muniţiile pentru a-şi proteja populaţia. Aici este vorba despre utilizarea muniţiei de către guvern pentru eliberarea propriilor teritorii.

Pe acelaşi subiect

Jake Sullivan, consilier pentru Securitatea Naţională: Există, de asemenea, un risc masiv de vătămare a civililor dacă trupele și tancurile rusești cuceresc mai mult teritoriu ucrainean și ucid mai mulți civili ucraineni, deoarece Ucraina nu are suficientă artilerie.

Erdogan: Ucraina merită să fie în NATO

Un alt argument în favoarea trimiterii armelor cu dispersie Kievului este faptul că Rusia a folosit acest tip de muniţii pe scară largă încă de la începutul războiului. O altă veste bună pentru ucraineni vine şi din partea preşedintelui turc, cu care Zelenski s-a întâlnit ieri. Acesta a făcut o declaraţie aşteptată de mult de aliaţi.

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei: Fără nicio îndoială, Ucraina merită să fie membră NATO.

Recep Erdogan a mai declarat că face presiuni asupra Rusiei pentru a prelungi cu cel puţin trei luni acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, dar şi că Vladimir Putin va face o vizită în Turcia, în luna august.

Astăzi, Volodimir Zelenski a comemorat soldaţii ucraineni căzuţi în război, pe Insula Şerpilor, devenită simbolul rezistenţei armatei Kievului, în Marea Neagră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Erdogan declară că Ucraina merită să adere la NATO şi anunţă vizita lui Putin, în Turcia, în luna august