Antena Meniu Search
x

Video Zelenski, tur diplomatic înainte de summitul de la Vilnius. Liderul de la Kiev speră să obțină ajutorul singurului "prieten" din NATO al lui Putin

Tur de forţă al lui Volodimir Zelenski înaintea summitului NATO de săptămâna viitoare. Preşedintele Ucrainei a vizitat Cehia şi Slovacia, ţări care i-au promis un nou ajutor militar. La această oră, este în drum către Istanbul pentru întâlnirea cu unul dintre prietenii lui Putin, Recep Erdogan. Ieri, liderul de la Kiev s-a certat cu preşedintele Bulgariei pe tema livrărilor de armament. 

de Redactia Observator

la 07.07.2023, 22:35

Vezi și

Turul de forţă al lui Volodimir Zelenski prin statele NATO a început ieri la Sofia. Vizita nu a s-a bucurat de succesul aşteptat. Sosit pentru prima dată în Bulgaria de la începutul războiului, Zelenski a fost refuzat de omologul bulgar când a cerut arme. În plus, Rumen Radev i-a cerut să vorbească mai mult despre pace. 

Rumen Radev, preşedintele Bulgariei: "Acest conflict nu are o soluţie militară. Nu sunt de acord cu livrările de armament, mai ales când provine din rezervele armatei bulgare. Am responsabilitatea să nu slăbesc capabilităţile de apărare ale armatei bulgare." 

În replică, liderul de la Kiev i-a spus că ruşii măcelăresc poporul ucrainean. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: "Cred că bulgarii înţeleg că acesta nu este un conflict, ci un război. Doamne-fereşte ca o astfel de tragedie să cadă pe capul vostru, să fiţi în locul meu. O să spuneţi atunci: "Putin, ia teritoriul Bulgariei"? Nu, pentru că sunteţi preşedinte."

Pe acelaşi subiect

Un turneu în țările NATO

După Sofia a urmat Praga, unde a semnat un acord de cooperare pentru producţia de arme şi muniţie. În plus, Cehia vine şi cu un ajutor concret. 

Petr Fiala, premierul Cehiei: "Cehia va dona Ucrainei mai multe elicoptere de atac și sute de mii de muniții de calibru mare în următoarele luni. Cehia va ajuta, de asemenea, Ucraina cu pregătirea piloților, inclusiv pregătirea pentru avioanele F-16."

Într-un interviu exclusiv pentru Observator, Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, spune încă o dată că Ucraina nu va fi lăsată singură. 

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: "Există un dialog permanent, dinamic și aproape în timp real între Ucraina și țările care îi susțin din punct de vedere militar. Orice sprijin este luat cu dorința de a le crea capabilitățile necesare pentru acest război care se prelungește."

Zelenski speră să obţină şi sprijinul unuia dintre puţinii lideri care ţin legătura constant cu Vladimir Putin. Recep Tayyip Erdogan a intermediat acordul pentru exportul de cereale ucrainene şi are ambiţii chiar mai mari. Speră să oprească războiul. De la Moscova, ruşii spun că nu este cale de împăcare. 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Partea rusă nu a închis niciodată ușa procesului de negociere, dar deocamdată nu vedem nicio perspectivă pentru procesul de negociere."

Statele Unite sunt gata să livreze Ucrainei bombe cu dispersie. Acestea sunt interzise în 120 de ţări din cauza pericolului pentru civili, dar Kievul spune că sunt binevenite. De altfel, şi ucrainenii şi ruşii le folosesc deja pe front. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Zelenski, tur diplomatic înainte de summitul de la Vilnius. Liderul de la Kiev speră să obțină ajutorul singurului "prieten" din NATO al lui Putin