Antena Meniu Search
x

Erdogan negociază dur: Turcia condiţionează intrarea Suediei în NATO de redeschiderea negocierilor pentru aderarea la UE

Ankara va sprijini intrarea Suediei în NATO dacă Uniunea Europeană redeschide negocierile pentru aderarea Turciei la UE, a declarat luni preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

de Redactia Observator

la 10.07.2023, 14:25

Erdogan negociază dur: Turcia condiţionează intrarea Suediei în NATO de redeschiderea negocierilor pentru aderarea la UE
- Profimedia

"Deschideţi mai întâi calea pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană şi apoi vom deschide calea pentru Suedia, la fel cum am deschis calea pentru Finlanda", a declarat Erdogan în ajunul summitului anual al NATO de la Vilnius.

Negocierile dintre Turcia şi UE se află într-un impas de mai mulţi ani

Comisia Europeană apreciase la sfârşitul anului 2020 că şansele de aderare ale Ankarei erau "într-un punct mort" din cauza deciziilor contrare intereselor UE luate de liderii săi. Turcia şi-a depus candidatura la Comunitatea Economică Europeană în 1987 şi la Uniunea Europeană în 1999, dar negocierile de aderare la UE, care au început în 2005, au fost împiedicate de o serie de probleme spinoase şi de lipsa de entuziasm a unor ţări-cheie din UE.

Preşedintele turc a reiterat luni că unda verde a Turciei pentru aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică depinde de "realizarea punctelor incluse în acordul tripartit" semnat la summitul NATO de la Madrid de anul trecut între Turcia, Suedia şi Finlanda. Erdogan, care urmează să discute luni cu premierul suedez Ulf Kristersson şi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, continuă să critice Suedia pentru presupusa indulgenţă faţă de militanţii kurzi care s-au refugiat pe teritoriul său.

Preşedintele turc urmează să poarte discuţii şi la Vilnius cu preşedintele american Joe Biden. Turcia este ultima ţară din NATO, alături de Ungaria, care se opune aderării Suediei, în ciuda măsurilor luate de ţara scandinavă, inclusiv o reformă a Constituţiei sale şi adoptarea unei noi legi antiterorism.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Erdogan negociază dur: Turcia condiţionează intrarea Suediei în NATO de redeschiderea negocierilor pentru aderarea la UE