Stare de urgență în Islanda după erupția unui vulcan. Autoritățile avertizează că fenomenul ar putea dura săptămâni sau chiar luni
Este stare de urgenţă în Islanda, după ce erupţia unui vulcan inactiv de 8 secole... a dus la evacuarea unui oraş, iar fumul toxic ameninţă capitala Reykjavik. Autorităţile spun că râul de lavă ar putea să dispară abia în câteva săptămâni.
La două zile de la momentul erupţiei, imaginile filmate în sudul Islandei sunt cu adevărat impresionante.
Lava e aruncată la zeci de metri în aer, iar fumul întunecă cerul. Din fericire, zborurile nu au fost afectate până acum, iar erupţia nu ameninţă destinaţiile turistice şi nicio centrală electrică aflată în apropierea vulcanului. Pericolul nu a trecut însă.
Bjarni Benediktsson, ministrul islandez de Externe: "Situaţia ar putea continua câteva săptămâni sau chiar luni. Este o erupţie mult mai puternică decât am avut în ultimii trei ani."
Pe lângă specialişti care vor să studieze fenomenul, zona atrage şi mulţi turişti. Unul dintre ei au fost salvat cu elicopterul după ce s-a aventurat prea aproape de crater.
- Un vulcan inactiv de 800 de ani a erupt în Islanda. Erupția a fost atât de puternică încât a luminat cerul....
- Stare de alertă în Islanda. Un vulcan din sud-vestul ţării a erupt după o serie de cutremure. Peste 4.000 de...
- Peste 1.000 de cutremure au dezlănţuit iadul în Islanda. Mii de oameni evacuaţi de teama unei posibile erupţii...
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
Fumul toxic al vulcanului amenință capitala Reykjavik
Lucrurile stau rău şi pentru cei 4.000 de locuitori ai satului Grindavik, aflat în apropiere. Evacuaţi acum 5 săptămâni, ei nu se pot întoarce la casele lor până ce lava nu se opreşte. De altfel, autorităţile au montat bariere înalte de 15 metri pentru protejarea infrastructurii în regiune. Nu pot face însă nimic pentru capitala Reykjavik, ameninţată de fumul toxic emis de vulcan.
Sam Mitchell, vulcanolog: "Acest gaz este un amestec de gaze vulcanice care ies direct din scoarța terestră. Apă, dioxid de carbon, sulf. Este toxic și este periculos pentru sănătate."
Ministerul Afacerilor Externe din România a emis o atenţionare de călătorie pentru regiune. Islanda este un punct major pe harta vulcanică a Europei şi are parte de o erupţie puternică la fiecare 3 sau patru ani. Ultimul astfel eveniment major a avut loc în 2010, atunci când cenuşa a fost aruncată mulţi kilometri în aer, ceea ce a dat peste cap cursele aeriene în toată Europa.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰