Antena Meniu Search
x

Stare de urgență în Islanda după erupția unui vulcan. Autoritățile avertizează că fenomenul ar putea dura săptămâni sau chiar luni

Este stare de urgenţă în Islanda, după ce erupţia unui vulcan inactiv de 8 secole... a dus la evacuarea unui oraş, iar fumul toxic ameninţă capitala Reykjavik. Autorităţile spun că râul de lavă ar putea să dispară abia în câteva săptămâni. 

de Redactia Observator

la 20.12.2023, 21:32

Vezi și

La două zile de la momentul erupţiei, imaginile filmate în sudul Islandei sunt cu adevărat impresionante. 

Lava e aruncată la zeci de metri în aer, iar fumul întunecă cerul. Din fericire, zborurile nu au fost afectate până acum, iar erupţia nu ameninţă destinaţiile turistice şi nicio centrală electrică aflată în apropierea vulcanului. Pericolul nu a trecut însă. 

Bjarni Benediktsson, ministrul islandez de Externe: "Situaţia ar putea continua câteva săptămâni sau chiar luni. Este o erupţie mult mai puternică decât am avut în ultimii trei ani."

Pe lângă specialişti care vor să studieze fenomenul, zona atrage şi mulţi turişti. Unul dintre ei au fost salvat cu elicopterul după ce s-a aventurat prea aproape de crater. 

Pe acelaşi subiect

Fumul toxic al vulcanului amenință capitala Reykjavik

Lucrurile stau rău şi pentru cei 4.000 de locuitori ai satului Grindavik, aflat în apropiere. Evacuaţi acum 5 săptămâni, ei nu se pot întoarce la casele lor până ce lava nu se opreşte. De altfel, autorităţile au montat bariere înalte de 15 metri pentru protejarea infrastructurii în regiune. Nu pot face însă nimic pentru capitala Reykjavik, ameninţată de fumul toxic emis de vulcan.  

Sam Mitchell, vulcanolog: "Acest gaz este un amestec de gaze vulcanice care ies direct din scoarța terestră. Apă, dioxid de carbon, sulf. Este toxic și este periculos pentru sănătate."

Ministerul Afacerilor Externe din România a emis o atenţionare de călătorie pentru regiune. Islanda este un punct major pe harta vulcanică a Europei şi are parte de o erupţie puternică la fiecare 3 sau patru ani. Ultimul astfel eveniment major a avut loc în 2010, atunci când cenuşa a fost aruncată mulţi kilometri în aer, ceea ce a dat peste cap cursele aeriene în toată Europa. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Stare de urgență în Islanda după erupția unui vulcan. Autoritățile avertizează că fenomenul ar putea dura săptămâni sau chiar luni