Antena Meniu Search
x

Foto Estonia a decis să înlăture monumentele de război sovietice din spațiile publice

Autoritățile din Estonia au decis să înlăture din spațiile publice toate monumentele de război ridicate în perioada sovietică. Hotărârea urmărește "să prevină ostilizarea societății și redeschiderea vechilor răni", ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, transmite BBC.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 16.08.2022, 17:10

tanc Narva
Estonia a decis să înlăture monumentele de război sovietice din spațiile publice - Jeff J Mitchell / Getty Images

În Narva, al treilea oraș ca mărime din Estonia și locul în care circa 97% dintre cei 60.000 de localnici vorbesc limba rusă, un emblematic tanc T-34 a fost luat de pe strada în care era admirat de obicei și dus la Muzeul de Război. Tancul, o replică a blindatului cu care Armata Roșie a învins Germania Nazistă, a fost încărcat marți dimineață pe o platformă militară și transportat circa 200 de kilometri spre vest. Estonienii se tem că războiul din Ucraina stârnește tensiuni în Narva, oraș aflat aproape de granița cu Rusia.

Premierul Kaja Kallas a precizat, într-o declarație, că guvernul pe care îl conduce "nu va permite Rusiei oportunitatea de a amenința pacea din Estonia". "Ținând cont de rapiditatea cu care cresc tensiunile și confuzia în jurul monumentelor din Narva, trebuie să acționăm imediat pentru a asigura ordinea publică și securitatea internă", a declarat ea. La rândul lui, ministrul de Externe de la Tallinn, Urmas Reinsalu, a spus că asemenea monumente ridicate pentru a glorifica ocupația rusă nu au niciun loc în spațiul public din Estonia.

Potrivit BBC, pe lângă tancul T-34, un cimitir dedicat victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial va fi mutat cu însemne mortuare neutre, o chestiune despre care guvernul admite că ar putea crea tensiuni. Rusia și-a exprimat nemulțumirea cu privire la planurile Estoniei încă de săptămâna trecută. "Războiul împotriva istoriei, mai mult - cu o istorie comună și cu înlăturarea monumentelor dedicate celor ce au salvat Europa de la fascism - este desigur revoltător", a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Estonia a decis să înlăture monumentele de război sovietice din spațiile publice