UE intră într-un război al subvențiilor cu SUA. Ajutoarele date de Joe Biden economiei americane sunt o "provocare existențială" pentru Europa
UE pregătește un val de subvenții pentru a împiedica dispariția industriei europene de către rivalii americani, au declarat doi înalți oficiali de la Bruxelles pentru Politico. Europa se confruntă cu o dublă amenințare în acest moment. Astfel, pe lângă prețurile la energie sunt mult mai mari decât cele din SUA datorită războiului din Ucraina, președintele Joe Biden a lansat o schemă de subvenții industriale în valoare de 369 miliarde de dolari pentru a sprijini economia verde prin programul de reducere a inflației.
Oficialii UE se tem că întreprinderile se vor confrunta acum cu o presiune aproape irezistibilă de a-și transfera noile investiții în SUA, evitând în Europa. Șeful industriei UE, Thierry Breton, avertizează că noul pachet de subvenții al lui Biden reprezintă o "provocare existențială" pentru economia Europei.
Comisia Europeană și țări precum Franța și Germania au realizat că trebuie să acționeze rapid dacă doresc să împiedice transformarea continentului într-un deșert industrial. Potrivit celor doi oficiali de rang înalt, UE lucrează acum la o schemă de urgență pentru a canaliza banii către industriile cheie de înaltă tehnologie.
Un pericol la adresa economiei europene
Soluția care se pregătește acum la Bruxelles este de a contracara subvențiile americane cu o schemă proprie a UE, au declarat cei doi înalți oficiali. Acesta ar fi un "fond european de suveranitate", care a fost deja menționat în discursul privind starea Uniunii de către președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în septembrie. Rolul acestuia este acela de a ajuta întreprinderile să investească în spațiul comunitar și să îndeplinească standarde de mediu asumate de Bruxelles..
Oficiali de rang înalt au declarat că UE trebuie să acționeze extrem de rapid, deoarece companiile iau deja decizii cu privire la locul în care să-și construiască viitoarele fabrici pentru elementele fundamentale ale economiei viitorului: de la baterii și mașini electrice la turbine eoliene și microcipuri.
Programul de reducere a inflației propus de Biden este o lege care vizează țările UE cu o puternică industrie auto, ca Franța și Germania, deoarece încurajează consumatorii din SUA să cumpere de la companiile locale atunci când vine vorba de vehiculele electrice. Bruxelles-ul și capitalele UE văd acest lucru ca subminând comerțul liber global, iar europenii doresc să semneze un acord prin care companiile de pe continent să se poată bucura de aceleași beneficii americane.
Cu o soluție diplomatică care pare puțin probabilă și cu un Bruxelles dorind să evite un război comercial total, o cursă a subvențiilor pare acum din ce în ce mai probabilă ca un plan secund. Pentru a face acest lucru, va fi vital să se obțină sprijin din partea Germaniei și a comisarilor mai liberali din punct de vedere economic, cum ar fi șeful comerțului Valdis Dombrovskis și șeful concurenței Margrethe Vestager.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰