Europa revine treptat la normal, după pandemia de coronavirus
Europa îşi ia viaţa înapoi. O dată cu bilanţul în scădere al deceselor cauzate de coronavirus, ţările îşi caută echilibrul. Italia - primul focar al continentului - îşi redeschide treptat economia.
- Italia va redeschide școlile abia din septembrie.
- Peste 20.000 de britanici au murit din cauza coronavirusului.
Fabricile şi şantierele îşi reiau activitatea peste o săptămână, iar italienii vor putea ieşi din nou în parcuri. În Marea Britanie, însă, restricţiile de distanţare socială rămân în vigoare.
Giuseppe Conte, premierul Italiei: Din 4 mai, întregul sector al producţiei se redeschide, la fel şi domeniul construcţiilor şi al vânzărilor en-gros.
După două luni de izolare, italienii îşi vor putea vizita rudele care locuiesc în aceeaşi regiune şi vor ieşi în parcuri. Restaurantele, barurile şi frizeriile s-ar putea redeschide la 1 iunie. Însă şcolile, abia în septembrie.
În Spania, copiii au ieşit ieri din case pentru prima oară după o lună şi jumătate.
Serbia - ţara în care au fost luate cele mai drastice măsuri în timpul carantinei - a redeschis astăzi saloanele de înfrumuseţare şi sălile de fitness. Clienţii sunt obligaţi să poarte măşti de protecţie şi mănuşi.
Svetlana Kovacevic, proprietarul unui salon de înfrumuseţare: Suntem fericiţi că ne-am întors la muncă. Noi şi clienţii suntem încântaţi şi, bineînţeles, vom respecta toate măsurile de siguranţă pentru că sănătatea este mai importantă decât frumuseţea.
Şi Elveţia a redeschis, astăzi, magazinele, saloanele de înfrumuseţare şi centrele SPA. Iar spitalele îşi reiau operaţiile anulate la începutul pandemiei.
În Germania, purtarea măştilor medicale a devenit obligatorie, iar cine nu se conformează riscă o amendă de până la 150 de euro. De mâine, toate grădinile zoologice din Berlin vor primi din nou vizitatori.
Spre deosebire de restul Europei, Marea Britanie rămâne în carantină.
Pe un ton ce le-a amintit britanicilor de Winston Churchill, Boris Johnson a ţinut primul discurs după ce s-a vindecat de coronavirus. Pentru a opri răspândirea virusului, premierul a anunţat că restricţiile rămân în vigoare.
Peste 20.000 de oameni au murit în Regat de la începutul pandemiei, însă bilanţul ar putea escalada după ce vor fi luate în calcul şi decesele din căminele de bătrâni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰