Video Germania, acuzată de lipsă de solidaritate după ce a încheiat un acord separat cu Pfizer pentru a primi mai multe doze de vaccin
Au apărut primele incidente în campania de vaccinare anti-Covid lansată în toate ţările Uniunii. Germania este acuzată de lipsă de solidaritate după ce a încheiat un acord separat cu producătorii vaccinului Pfizer, pentru a primi mai multe doze. În acest timp, noul val al pandemiei continuă în mai multe ţări ale continentului.
- Tot mai multe incidente au apărut, la nivel european, la începutul campaniei de vaccinare.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Marea Britanie consemnează un nou record zilnic al numărului de infectări. Iar guvernul Rusiei recunoaşte că virusul a provocat de peste trei ori mai multe decese decât se raporta, oficial, până acum.
Pentru prima dată, în Marea Britanie au fost raportate peste 40.000 de noi infectări cu Covid-19 în 24 de ore. Principala cauză este răspândirea rapidă a noii variante a virusului, mult mai contagioasă. Spitalele se confruntă cu un număr fără precedent de bolnavi, care, uneori, trebuie să aştepte în ambulanţe, pentru că nu mai sunt paturi libere.
Localnic: Te simţi groaznic, te simţi neajutorat când nu poţi elibera ambulanţa, deoarece secţia de urgenţă este plină.
Vladimir Putin se va vaccina cu Sputnik V
În Rusia se recunoaşte, pe căi ocolite, că pandemia a făcut mult mai multe victime decât arată datele oficiale. Faţă de anul trecut, în ţară s-au consemnat, în total, cu 230.000 de decese mai mult, din care peste 80 la sută au fost provocate de Covid-19. Asta deşi preşedintele Putin se mândrea că Rusia a gestionat criza mai bine decât ţările occidentale. Putin va primi şi el vaccinul rusesc, Sputnik, după ce acesta a fost autorizat şi pentru persoanele de peste 60 de ani.
În acest timp, un înalt demnitar al Comisiei Europene acuză Rusia că răspândeşte dezinformări despre vaccinurile occidentale, pentru a promova serul Sputnik. Probleme apar şi în campania de imunizare a Uniunii Europene.
Germania: Contract separat pentru 30 de milioane de doze de vaccin
Guvernul de la Berlin recunoaşte că a încheiat un acord, separat de cel al Uniunii, pentru 30 de milioane de doze din vaccinul realizat de Pfizer împreună cu un laborator german. Aceasta după ce medicii italieni au susţinut că Germania a fost favorizată la distribuirea primelor cantităţi de ser.
Tot în Germania, aproape o mie de doze vor fi trimise la reciclare, deoarece au fost transportate la temperatură mai mare decât cea prescrisă. Iar opt oameni au primit, din greşeală, o doză de cinci ori mai mare de vaccin, patru dintre ei ajungând la spital.
Campania de vaccinare încearcă să ţină pasul cu propagarea bolii, căreia i se descoperă noi efecte secundare. Până acum se ştia că virusul poate provoca pierderea mirosului. Acum, unii pacienţi relatează că simt permanent mirosuri neplăcute, de sulf sau pâine arsă, ceea ce confirmă că boala afectează şi sistemul nervos.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰