Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Exercițiu cu mii de militari NATO, în caz de război nuclear. De ce cred germanii că Putin ar putea ataca Alianța în următorii 5 ani

Mii de militari NATO au început cel mai important exerciţiu de anul acesta. Antrenamentele cu avioane de luptă şi bombardiere au început chiar în ziua când serviciile de informaţii din Germania au avertizat: Putin ar putea ataca alianţa în următorii cinci ani.

de Redactia Observator

la 14.10.2024 , 21:36

Avioanele de luptă F-35 ale Olandei vor fi vedetele exerciţiului nuclear NATO, alături de bombardierele B-52. 2.000 de militari vor exersa, timp de două săptămâni, misiuni în care trebuie să transporte focoase nucleare americane. Nu vor fi folosite arme reale, dar secretarul-general NATO crede că mesajul îşi va atinge ţinta. 

"Într-o lume nesigură, este vital să ne testăm și să ne întărim apărarea, astfel încât adversarii noștri să știe că Alianţa este pregătită și poate să răspundă oricărei amenințări", a declarat Mark Rutte secretar general NATO.

Misiunile aeriene vor avea loc deasupra Belgiei, Olandei, Marii Britanii şi Danemarcei, precum şi în Marea Nordului. 

Vezi și

În paralel, va fi modernizată o bază militară din Polonia, care face parte din scutul NATO antirachetă, împreună cu cea de la Deveselu. Noile caracteristici o vor ajuta să doboare rachete ruseşti care ar ţinti Europa de Est.

Pe acelaşi subiect

În ultimul an mai mulţi preşedinţi, experţi militari şi lideri ai NATO au avertizat că un conflict cu Moscova pare inevitabil

Rusia are graniţă directă cu patru ţări NATO: Norvegia, Finlanda, Estonia şi Letonia, iar enclava rusă Kaliningrad se învecinează cu alte două: Lituania şi Polonia.

"Din punct de vedere al numărului de oameni şi al dotărilor, forţele armate ruse vor putea să lanseze un atac împotriva NATO până la finalul acestui deceniu. Putin va testa liniile roşii ale Occidentului şi va escalada şi mai mult situaţia", a spus Bruno Kahl, șeful Serviciului Federal German de Informaţii.

Propagandiştii lui Putin prezintă lucrurile pe dos - Europa ar fi pregătită să atace Rusia. 

"Îşi ajustează întreaga economie pentru asta, mobilizează resurse, construiesc infrastructură, remodelează întreaga Europă pentru a avea un Schengen militar. Explică clar ce plănuiesc şi ce vor face în România, în Polonia", a declarat Vladimir Soloviov, moderator TV.

Pe frontul din Ucraina, Rusia a cucerit încă un sat, în regiunea Zaporojie. Iar un atac de noapte în portul Odesa a ucis un om şi a avariat două nave străine. În replică, Ucraina a distrus un avion de transport rusesc pe un aerodrom militar. Armata lui Zelenski are însă nevoie disperată de trupe. La Kiev, poliţia a efectuat raiduri în cluburi şi în sălile de concerte, iar mai mulţi bărbaţi au fost luaţi pentru mobilizare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Luaţi vitamine doar după ce consultaţi un medic?
Observator » Ştiri externe » Exercițiu cu mii de militari NATO, în caz de război nuclear. De ce cred germanii că Putin ar putea ataca Alianța în următorii 5 ani