Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Telefonul roşu între Rusia, SUA şi NATO. Moscova: Războiul din Ucraina intră în cea mai periculoasă fază a sa

Rusia a anunţat marți că are încă deschisă o linie telefonică de urgență cu Statele Unite și NATO pentru a gestiona crizele, pe măsură ce riscurile nucleare iau amploare. Potrivit ruşilor, războiul din Ucraina intră încea mai periculoasă fază a sa: forțele ruse avansează iar SUA se gândesc să permită Kievului să lovească cu rachete occidentale adânc pe teritoriul Rusiei. Vladimir Putin a anunţat în septembrie că Rusia va coborî pragul nuclear. 

de Redactia Observator

la 08.10.2024 , 18:13

Telefon roşu între Rusia, SUA şi NATO. Moscova Războiul din Ucraina intră încea mai periculoasă fază a sa Telefon roşu între Rusia, SUA şi NATO. Moscova Războiul din Ucraina intră încea mai periculoasă fază a sa - Profimedia

Război în Ucraina. Rusia menţine în continuare comunicaţiile de urgenţă cu Statele Unite şi cu NATO, pentru a dezamorsa crizele în contextul creşterii pericolului nuclear, a informat agenţia de presă de stat RIA, preluată de Reuters.

Telefon roşu între Moscova şi Washington a fost stabilit în 1963

Aşa-numitul telefon roşu între Moscova şi Washington a fost stabilit în 1963, pentru reducerea interpretărilor greşite care alimentaseră cu un an înainte criza rachetelor sovietice din Cuba; liderii ruşi şi americani puteau astfel comunica direct. S-a recurs la astfel de comunicaţii în timpul unor evenimente grave ca Războiul de Şase Zile între Israel şi o coaliţie de state arabe, din 1962, invazia sovietică în Afganistan, din 1979, atacurile din 11 septembrie 2001 sau invazia americană în Irak, din 2003. Telefonul a fost între timp înlocuit de un sistem computerizat securizat.

Articolul continuă după reclamă

În afară de această cale de dialog la vârf, există şi linii directe pentru probleme nucleare între Pentagon şi Ministerul rus al Apărării, deschise în timpul războiului rece, pentru a reduce riscul unui conflict atomic. În 12 iulie, conform cotidianului New York Times, ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, l-a contactat direct pe omologul său american, Lloyd Austin, în legătură cu un presupus plan secret ucrainean de operaţiuni împotriva Rusiei; Moscova considera că intenţiile respective sunt aprobate de Washington.

Pe acelaşi subiect

Linie directă între Rusia şi NATO, stabilită în 2013

După februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, militarii ruşi şi americani au stabilit noi modalităţi de contact direct pentru a evita escaladarea conflictului prin angajarea directă a Statelor Unite. Din 2013, există şi o linie directă între Rusia şi NATO, tot pentru evitarea neînţelegerilor în situaţii de criză.

Viceministrul rus de externe Aleksandr Gruşko, responsabil cu relaţiile cu Europa şi NATO, a declarat agenţiei RIA că Moscova percepe o creştere a rolului armelor nucleare în strategia NATO. La rândul său, Rusia îşi actualizează doctrina nucleară pentru a trimite un semnal "astfel încât adversarii noştri să nu-şi facă iluzii despre disponibilitatea noastră de a asigura securitatea Federaţiei Ruse prin toate mijloacele existente".

În 12 septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că dacă Occidentul va permite Ucrainei să atace cu rachete occidentale în adâncimea teritoriului Rusiei ar însemna "implicarea directă a ţărilor din NATO, a Statelor Unite şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina".

Washingtonul ia într-adevăr în considerare autorizarea Kievului în sensul respectiv, în timp ce liderul de la Kremlin modifică doctrina nucleară rusă, coborând pragul pentru recurgerea la armamentul atomic ca reacţie la un atac cu arme convenţionale, reaminteşte Reuters. Agenţia menţionează că Statele Unite prezintă China drept principalul concurent, iar Rusia drept cea mai mare ameninţare la nivel de stat naţional; preşedintele american Joe Biden susţine că secolul 21 va fi definit de confruntarea existenţială între democraţii şi autocraţii.

Oficialii ruşi afirmă că războiul cu Ucraina, declanşat în urmă cu doi ani şi jumătate de invazia forţelor ruse pe teritoriul ucrainean, intră în prezent în cea mai periculoasă fază

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vă costă mai mult chiria anul acesta faţă de 2023?
Observator » Ştiri externe » Telefonul roşu între Rusia, SUA şi NATO. Moscova: Războiul din Ucraina intră în cea mai periculoasă fază a sa