Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Bărbați ucraineni, luaţi cu forţa în armată. Sunt târâţi din cluburi de noapte, concerte, restaurante sau săli de sport. VIDEO

Bărbați ucraineni au fost scoși cu forţa de ofițerii de recrutare militară, din cluburi de noapte, concerte, restaurante sau săli de sport din Kiev şi alte oraşe din vestul ţării. Cei eligibili pentru înrolare şi care nu aveau documente de scutire militară au fost reținuți. Mai multe astfel de filmări au fost publicate online în ultimele zile.

de Redactia Observator

la 14.10.2024 , 16:20

Război în Ucraina. Pe fondul unui deficit de forţă de luptă şi a dezertărilor tot mai numeroase, ucrainenii au intensificat eforturile de recrutare militară, în special în capitală şi în oraşele din vestul ţării. Ofiţerii de recrutare au lansat raiduri în restaurante, centre   comerciale și chiar la un concert rock în weekend. Bărbații eligibili pentru înrolare au opus rezistenţă şi chiar s-au luptat cu ofiţerii, dar au fost arestaţi, relatează The Telegraph

"Lăsaţi-mă în pace!" a strigat un bărbat căruia i se putea citi frica pe faţă. Individul a fost ridicat cu forţa în weekend de trei comisari de recrutare militară de la un concert al trupei rock Okean Elzy. Mai multe femei au filmat scenele şi le-au strigat poliţiştilor: "Rușine! Să vă fie rușine!"

Comisarii au stat la pândă şi la Goodwine, un centru comercial din Kiev, și Avalon, un restaurant popular din capitala Ucrainei. Martorii au povestit că au fost verificate actele tuturor bărbaților. Cei care au refuzau să prezinte scutiri de serviciu militar sau cu acte false au fost luaţi pe sus. Conform legii,  toți bărbații cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani sunt eligibili pentru armată. De asemenea, bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani le este interzis să părăsească țara.

Vezi și

Pentru că se confruntă cu o lipsă gravă de soldați, Ucraina a redus vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani și a eliminat în aprilie din lege o lacună privind eligibilitatea parţială. Au fost înăsprite şi pedepsele pentru cei care refuză să se prezinte la centrele de înrolare militară după ce primesc citaţii. Totodată Ucraina a copiat Rusia şi a început de anul acesta să recruteze şi deţinuţi.

Pe acelaşi subiect

Analiștii occidentali estimează că pierderile rușilor se ridică la peste 650.000 de soldați. Pierderile Ucrainei nu au fost făcute publice de autorităţi, dar sunt estimate la o treime sau un sfert din cele ale Rusiei. Cu toate astea, ucrainenii se plâng de mai bine de an că sunt depăşiţi numeric de ruşi pe aproape toată linia frontului. 

Oboseala și teama de a fi uciși au slăbit entuziasmul ucrainenilor de a se oferi voluntari pentru a lupta într-un război care durează de mai bine de doi ani și jumătate. "Mobilizarea a început să fie percepută de ucraineni ca un bilet doar dus, fără întors, iar singura modalitate de a pune capăt serviciului militar este moartea sau invaliditatea", a explicat Oleksandr Danylyuk, analist la Royal United Services Institute din Londra.

Unii bărbați sunt atât de disperați să scape de mobilizare încât își riscă viața fugind din Ucraina prin munţi sau traversând graniţa înot.

Forțele ruse au făcut progrese lente, dar constante de-a lungul frontului din Ucraina. Săptămâna trecută, armata rusă a lansat un contraatac puternic în regiunea Kursk, pe care Ucraina a invadat-o în august, împingând forţele ucrainene din mai multe poziţii. Preşedintele Volodimir Zelenki susţine că forțele ucrainene au oprit contraofensiva rusă aici, dar canalul de Telegram DeepState, apropiat de armata ucraineană, susţine că situaţia este dificilă în continuare. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Luaţi vitamine doar după ce consultaţi un medic?
Observator » Ştiri externe » Bărbați ucraineni, luaţi cu forţa în armată. Sunt târâţi din cluburi de noapte, concerte, restaurante sau săli de sport. VIDEO