Antena Meniu Search
x

Experții în sănătate analizează datele de siguranță ale vaccinului AstraZeneca: "Beneficiile depășesc semnificativ riscurile"

Experții mondiali din domeniul sănătății au fost supuși unei presiuni tot mai mari pentru a clarifica întrebările cu privire la siguranța vaccinului COVID-19 AstraZeneca, întrucât Suedia și Letonia s-au alăturat țărilor care au suspendat utilizarea acestui vaccin.

Cristian Ionescu
de Cristian Ionescu

la 16.03.2021, 18:11

Riscurile vaccinării cu Astrazeneca ar fi mai mici decât beneficiile, spun experţii
Datele de siguranţă ale vaccinului AstraZeneca sunt analizate de experţi în sănătate - Profi Media

OMS şi EMA analizează datele de siguranţă pentru vaccinul AstraZeneca

Până în prezent, au apărut câteva cazuri de sângerare, cheaguri de sânge și număr scăzut de trombocite, comparativ cu 45 de milioane de doze de diferite vaccinuri administrate în Uniunea Europeană și la ţările vecine. Germania a raportat șapte astfel de cazuri, dintre care trei decese, din 1,6 milioane de persoane care au fost vaccinate cu AstraZeneca, scrie Reuters.

Un comitet de experți al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a examinat cazurile și a dialogat cu Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), un organism de reglementare al UE, care urma să țină o conferință de presă pe această temă.

Cei mai mari membri ai UE - Germania, Franța și Italia - au suspendat luni utilizarea vaccinului AstraZeneca în așteptarea rezultatului investigațiilor privind cazurile neobișnuite de tromboză cerebrală rară la persoanele care au făcut vaccinul. Suspendarea vaccinării cu AstraZeneca de către Suedia și Letonia a adus la creşterea listei cu țări din UE care au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca, de când au apărut pentru prima dată rapoarte despre tromboembolisme care afectează populaţia, după vaccinul cu AstraZeneca.

Pe acelaşi subiect

OMS și EMA au anunţa deja că nu există o legătură dovedită, dar unii experți au spus că unele cazuri rare de tromboză cerebrală extrem de neobișnuită la persoanele mai tinere par să indice o legătură cauzală cu vaccinul AstraZeneca.

"Beneficiile vaccinării depășesc semnificativ riscurile, în special pentru persoanele în vârstă", a declarat Karl Lauterbach, purtător de cuvânt al Sănătății, pentru Partidul Social Democrat din Germania. "Dar, ar putea fi cazul ca riscurile vaccinului să fie mai mari pentru anumite grupuri de pacienți, cum ar fi femeile tinere. Este posibil ca EMA să emită avertismente specifice", a declarat el pentru Deutschlandfunk, într-un interviu.

Epidemiologii europeni au rămas nedumeriți, având în vedere că nu au apărut cazuri similare în Marea Britanie, care a început să utilizeze AstraZeneca mai devreme și a administrat mai mult de 10 milioane de doze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Experții în sănătate analizează datele de siguranță ale vaccinului AstraZeneca: "Beneficiile depășesc semnificativ riscurile"