Antena Meniu Search
x

Curs valutar

CSAT a decis activarea unui comitet interministerial care va evalua situaţia refugiaţilor din Afganistan şi cum pot fi aceştia sprijiniţi. 200 de militari vor participa la misiunile de evacuare

CSAT a analizat într-o şedinţă, miercuri, situaţia din Afganistan şi implicaţiile acesteia pentru interesele României. În cadrul şedinţei conduse de preşedintele Klaus Iohannis s-a decis ca România să sprijine, inclusiv prin fonduri ale asistenţei umanitare, proiecte care să ajute la ameliorarea cetăţenilor şi refugiaţilor afgani.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 25.08.2021 , 20:39

  • În Afganistan vor merge până la 200 de militari români, pentru operațiuni de evacuare

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit, miercuri, la Palatul Cotroceni, unde au participat Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu și alți membrii ai Guvernului, dar și conducătorii instituțiilor importante din România. Participanții au discutat despre criza din Afganistan și implicațiile acesteia pentru România, inclusiv despre stabilirea unei cote de refugiați afgani.

Pe termen scurt şi mediu, România va continua să sprijine, inclusiv prin fonduri ale asistenţei umanitare şi asistenţei pentru dezvoltare, proiecte care să ajute direct la ameliorarea situaţiei cetăţenilor afgani din Afganistan şi a refugiaţilor afgani”, arată un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

"Este nevoie de o abordare integrată a fenomenului migraționist conex evoluțiilor din Afganistan printr-o colaborare interinstituțională eficientă. În acest sens, în cadrul CSAT a fost decisă activarea Comitetului interministerial Coaliția Națională pentru Integrarea Refugiaților. Ministerul Afacerilor Interne va evalua urgent capacitatea de preluare a refugiaților/azilanților și posibilitatea de extindere a acesteia", se mai arată în comunicat.

Vezi și

CSAT despre succesul misiunii de repatriere a cetăţenilor blocaţi în Afganistan

Pe acelaşi subiect

Membrii CSAT au apreciat modul în care a fost gestionată repatrierea a 49 de cetățeni români care au solicitat acest lucru şi efortul pentru relocarea cetățenilor afgani - colaboratori ai autorităților române şi ai organizațiilor internaţionale, studenți cu burse în România, categorii vulnerabile precum jurnaliști, activişti pentru drepturile omului, magistrați. 

"De asemenea, membrii Consiliului au apreciat efortul autorităților române de a evacua șapte cetățeni ai unor state partenere și aliate. În cadrul ședinței CSAT, s-a stabilit să fie întreprinse, în continuare, demersuri în vederea aducerii în siguranță în România a cetățenilor afgani din categoriile menționate mai sus, dificultăți obiective legate de rațiuni de securitate împiedicând până acum accesul lor în aeroport. 

Evoluția situației din Afganistan este într-o continuă dinamică, iar România, în deplină coordonare cu partenerii săi internaționali, va urmări adoptarea şi  implementarea celor mai bune variante de răspuns la provocările politice, de securitate și umanitare generate de această criză", se mai arată în comunicat.

Situaţia din Afganistan poate avea consecinţe în planul securităţii pentru România

CSAT a apreciat că pentru România, schimbarea de regim din Afganistan poate avea consecințe în planul securității, din cauza pericolelor reprezentate de extremism, terorism, exportul de instabilitate în regiune, traficul de droguri și arme, migrația ilegală, care trebuie contracarate.

"În acest context, România va lua măsurile necesare și va rămâne angajată în apărarea intereselor naționale și ale cetățenilor noștri și, în egală măsură, va participa, în mod solidar, alături de partenerii și aliații noștri, la efortul internațional de a depăși această criză, pe multiplele ei planuri.

În cadrul ședinței CSAT a fost abordată și decizia Consiliului Nord-Atlantic de a  declanșa o operație militară pentru evacuarea cetățenilor afgani care au lucrat pentru misiunile NATO în Afganistan, precum și a membrilor familiilor acestora.

Operația NATO va consta, în principiu, în preluarea cetățenilor afgani din bazele temporare din Kuweit și Qatar și relocarea acestora în baze temporare de staționare de pe teritoriul statelor aliate, cu asigurarea serviciilor esențiale.

În acest sens, pe baza elementelor de planificare inițială comunicate de Comandamentul Forțelor Aliate în Europa, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a hotărât participarea Armatei României la această operație de evacuare și relocare a cetățenilor afgani cu un efectiv de maximum 200 de militari, începând cu luna august 2021, pentru o perioadă de cel mult 6 luni", a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Evenimente » CSAT a decis activarea unui comitet interministerial care va evalua situaţia refugiaţilor din Afganistan şi cum pot fi aceştia sprijiniţi. 200 de militari vor participa la misiunile de evacuare