Antena Meniu Search
x

"Femeile vor naşte alţii". Replica unui comandant rus acuzat că şi-a bombardat propriii soldaţi: "L-a auzit tot batalionul. Sau ce-a mai rămas din el"

Război în Ucraina. O scenă incredibilă s-ar fi petrecut în urmă cu câteva zile la Bahmut. Un grup de soldaţi ruşi îşi acuză comandantul că a bombardat cu bună ştiinţă locul în care se aflau.

de Redactia Observator

la 11.06.2023, 09:43

"Femeile vor naşte alţii". Replica unui comandant rus acuzat că şi-a bombardat propriii soldaţi: "L-a auzit tot batalionul. Sau ce-a mai rămas din el"
- Facebook

Într-o înregistrare video postată pe reţelele de socializare şi preluată de New Voice of Ukraine, soldaţii ruşi spun că se aflau lângă satul Berhivka, la nord de Bahmut, şi erau în plină luptă cu forţele ucrainene. La un moment dat, o ploaie de proiectile s-a abătut asupra lor. Focul de artilerie nu venea dinspre partea ucraineană, aşa cum se aşteptau, ci chiar din partea rusă.

După câteva momente de uluială, ruşii au realizat că lansatoarele Grad trăgeau asupra lor, nu asupra inamicului. Soldaţii spun că de vină pentru asta este comandantul lor, identificat după indicativul "Giurza". Acesta ar fi dat ordinul de tragere asupra propriilor militari şi a făcut-o în mod public, prin comunicaţia radio, astfel că atât soldaţii din prima linie, cât şi restul batalionului au auzit. Ceilalţi miliari i-ar fi atras atenţia comandantului că pune artileria să bombardeze poziţia propriilor trupe, iar răspunsul a venit rapid şi cinic: "Femeile vor naşte alţii".

"Nu a existat niciun fel de sprijin din partea alor noștri. Eram sub bombardament inamic, dar nimeni nu îi bombarda pe ei. Totodată, lansatoarele noastre Grad trăgeau asupra noastră. Au primit ordinul, coordonatele. Au anunțat că băieții noștri sunt acolo, dar li s-a ordonat să bombardeze oricum. Iar rachetele Grad au bombardat pozițiile noastre. Băieții noștri se aflau pe acea poziție. Nu ne retrăsesem încă când Giurza a dat ordinul să fie bombardată acea porțiune de pământ. L-au atenționat că soldații noștri nu plecaseră din poziții. Femeile vor naște alții, a fost replica lui. A difuzat-o prin radio astfel că întreg batalionul l-a auzit. Sau ce-a mai rămas din el.

Dorim să ne adresăm oamenilor ca ei să cunoască adevărul despre situația noastră. Noi am ținut pozițiile cu toate forțele și prin toate mijloacele. Nu există sprijin, evacuare, nicio raționalitate. Nu există personal de comandă aici. Am fost abandonați. Ne lipsesc comunicațiile. Doar ieri ne-am menținut pozițiile fără a avea comunicații, fără nimic. Fără ordine. Am petrecut întreaga noapte sub bombardamente. Și nu am știut ce altceva ar trebui să facem", au spus soldaţii supravieţuitori în mesajul video.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Autorităţile ucrainene spun că au înregistrat progrese la Bahmut şi au recucerita aproximativ 1,4 kilometri din teritoriu. Bahmutul a fost scena unor lupte sângeroase începute încă de anul trecut. Trupele Wagner au luptat cu precădere în această zonă, dar de la 1 iunie, după cucerirea completă a oraşului, Evgheni Prigojin şi-a retras mercenarii. Şeful Wagner a avertizat că armata rusă regulată va avea mari probleme în a menţine controlul asupra zonei şi a ameninţat că dacă Bahmutul nu va fi păstrat, mercenarii săi vor merge direct la sediul Ministerului Apărării din Rusia pentru a cere explicaţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » "Femeile vor naşte alţii". Replica unui comandant rus acuzat că şi-a bombardat propriii soldaţi: "L-a auzit tot batalionul. Sau ce-a mai rămas din el"