Antena Meniu Search
x

Video Festivalul de la Cannes, la cea de-a 75 ediţie. Spectacol al eleganţei pe covorul roşu. Volodimir Zelenski, invitatul-surpriză

Festivalul de la Cannes şi-a regăsit întreaga strălucire, după doi ani în care s-a desfăşurat sub semnul pandemiei şi al restricţiilor. Zeci de vedete ale marelui ecran au defilat, ieri seară, pe covorul roşu la gala de deschidere a ediţiei cu numărul 75. Dar războiul declanşat de Rusia, care îngrijorează întreaga Europă, a marcat şi ceremonia de la Cannes. Invitatul-surpriză al galei a fost preşedintele Volodimir Zelenski, printr-o legătură video de la Kiev. 

de Redactia Observator

la 18.05.2022, 08:40

Vezi și

Ceremonia inaugurală, prezentată de actriţa Virginie Efira, a început printr-un omagiu adus unui veteran al filmului, actorul şi regizorul american Forest Whitaker. Acesta a primit un trofeu onorific Palme d'Or, la 34 de ani după ce fusese distins cu premiul de interpretare, tot la Cannes. 

Volodimir Zelenski, invitatul-surpriză al galei

Forest Whitaker: Este o mare onoare să fiu cu voi astăzi, când ne adunăm cu toţii pentru a sărbători puterea cinematografului. 

Probabil cel mai emoţionant moment al galei a fost intervenţia preşedintelui Zelenski, transmisă în direct de la Kiev. Liderul ucrainean a făcut un trist bilanţ al pierderilor suferite de ţara sa în războiul dezlănţuit de Rusia. Fără a rosti numele lui Vladimir Putin, Zelenski s-a referit la celebrul film clasic "Dictatorul", în care Charlie Chaplin l-a ironizat fără milă pe Hitler. 

Pe acelaşi subiect

Volodimir Zelenski: Sunt sigur că dictatorul va fi învins. Avem nevoie de un nou Chaplin care să demonstreze că nici în zilele noastre, cinematograful nu rămâne tăcut. 

Pe lângă două filme ucrainene, programul festivalului include şi documentarul Mariupolis 2 al cărui autor, un cineast lituanian, a fost ucis în bombardamentele de la Mariupol. Pelicula a fost finalizată de logodnica sa care o va prezenta la Cannes. Festivalul a exclus orice colaborare cu cinematografia oficială din Rusia dar a selecţionat un film al unui regizor rus exilat în Germania după ce a criticat anexarea Crimeei. Iar realizatorul filmului "Final Cut", proiectat la gala de deschidere, i-a schimbat titlul iniţial deoarece conţinea litera Z, devenită simbol al invaziei ruse în Ucraina.

Ca de obicei, ceremonia inaugurală a fost precedată de spectacolul sosirii invitaţilor pe covorul roşu de la Palatul Festivalurilor. Eva Longoria, Julianne Moore, Lashana Lynch sau Berenice Bejo, vedeta filmului din gala de deschidere, au fost câteva prezenţe care au încântat publicul. 

Din programul festivalului nu lipsesc nici de această dată cineaştii români. Noul film al lui Cristian Mungiu, RMN, figurează în selecţia oficială, iar primul lung-metraj al lui Alexandru Belc, Metronom, este înscris la secţiunea Un Certain Regard. Radu Jude îşi va prezenta un scurt-metraj în premieră mondială, iar Cosmina Stratan va apărea într-o peliculă franceză, alături de celebra Marion Cotillard. Festivalul se încheie sâmbătă, 28 mai, cu gala laureaţilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Festivalul de la Cannes, la cea de-a 75 ediţie. Spectacol al eleganţei pe covorul roşu. Volodimir Zelenski, invitatul-surpriză