Antena Meniu Search
x

Filmul morţii unui bărbat, închis în portbagaj şi gazat de poliţişti. Imagini revoltătoare, pe o stradă din Brazilia

Moartea tragică a unui brazilian stârneşte valuri de furie. Bărbatul ar fi fost închis cu forţa în portbagajul unei maşini de poliţie şi gazat până la moarte, într-un caz revoltător ce aminteşte de George Floyd - americanul sufocat de un ofiţer, care-l ţintuia la pământ cu genunchiul. Imaginile cumplite cu ultimele clipe de viaţă ale bărbatului din Brazilia au fost publicate pe reţelele de socializare.

de Redactia Observator

la 27.05.2022, 15:08

Bărbat închis cu forţa şi gazat până la moarte, într-o maşină de poliţie, pe o stradă din Brazilia
Imagini revoltătoare filmate în Brazilia. Poliţiştii dau explicaţii după moartea bărbatului - Captură video YouTube

Brazilia a rămas înmărmurită în faţa unor scene de o violenţă ieşită din comun, publicate pe reţelele de socializare. Imaginile înfăţişează ultimele clipe din viaţa unui bărbat de culoare, închis cu forţa în portbagajul unei maşini de poliţie unde avea să-şi găsească sfârşitul într-un mod cumplit. Potrivit BBC, totul s-a petrecut miercuri, atunci când ofiţerii l-au oprit pe Genivaldo de Jesus Santos pe o stradă din oraşul Umbaúba, regiunea Sergipe. Avea să fie ultima oară când bărbatul de 38 de ani vedea lumina zilei. 

Bărbatul a murit sufocat, în portbagajul maşinii de poliţie

Videoclipul surprinde momentul în care doi poliţişti ţin cu forţa portbagajul maşinii, pentru ca victima ce se zbătea disperată, cu ultimele puteri, să nu poată evada. Înăuntru, Genivaldo de Jesus Santos ar fi fost supus unor cazne groaznice, gazat cu o grenadă. De altfel, în imagini se vede cum fumul gros iese din maşină pe oriunde se găseşte o fantă liberă sau prin uşa abia crăpată. Bărbatul a decedat, iar potrivit raportului medicilor care au efectuat autopsia, moartea acestuia a survenit prin asfixiere.

"A început tortura". Filmul morţii brazilianului: două scenarii diferite

Poliţia Federală din Brazilia a anunţat că au fost luate măsuri disciplinare, iar o investigaţie internă este în curs de desfăşurare. De asemenea, şi moartea lui Genivaldo de Jesus Santos e anchetată separat, mai ales că declaraţiile părţilor implicate nu coincid. Poliţiştii susţin că victima a fost arestată din cauză că le-a opus rezistenţă "în mod agresiv" oamenilor legii, care efectuau verificări. Astfel, cele văzute în imaginile filmate nu ar reprezenta decât "tehnici de imobilizare". Însă nepotul lui Genivaldo de Jesus Santos are o altă versiune a poveştii: acesta a mărturisit pentru presa locală că a fost martor la evenimentele dramatice de miercuri. Unchiul său mergea pe motocicletă când a fost oprit de ofiţeri şi i s-a solicitat să îşi ridice tricoul, spune el. Bărbatul s-ar fi aflat sub tratament medicamentos pentru schizofrenie, devenind agitat când poliţiştii i-au găsit flaconul cu pastile. Ruda persoanei decedate afirmă că i-a anunţat pe oamenii legii despre problemele de sănătate ale unchiului, însă aceştia l-ar fi luat în râs. "Apoi, a început tortura", povesteşte brazilianul. 

Pe filmare se vede cum persoana aflată în portbagaj se zbate iniţial, cu picioarele atârnate afară, însă la scurt timp după ce o grenadă e aruncată în interiorul maşinii reacţiile sale devin tot mai lente, până ce nu se mai mişcă deloc. "O să-l omoare", se aude vocea unui martor ocular. Nepotul a precizat că poliţiştii l-au dus pe Genivaldo de Jesus Santos la spital, unde medicii i-au declarat decesul. Deşi autopsia nu a dezvăluit care au fost cauzele lipsei de oxigen din organismul bărbatului, soţia victimei, Maria Fabiana dos Santos, a lansat acuzaţii de crimă. Incidentul aminteşte de cazul George Floyd, care a dus la mişcarea de amploare Black Lives Matter. Presa locală şi jurnaliştii americani au făcut imediat legătura între cele două tragedii, iar subiectul e intens dezbătut pe reţelele de socializare în timp ce ancheta continuă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Filmul morţii unui bărbat, închis în portbagaj şi gazat de poliţişti. Imagini revoltătoare, pe o stradă din Brazilia