Antena Meniu Search
x

Fiul lui Witold Pilecki, eroul de la Auschwitz, dă în judecată guvernul polonez pentru execuţia tatălui său. Cere despăgubiri de aproape 6 milioane de dolari

Fiul lui Witold Pilecki, eroul de la Auschwitz, cere despăgubiri de aproape 6 milioane de dolari de la statul polonez pentru că tatăl său a fost executat în 1948 de regimul comunist, relatează Times of Israel.

de Redactia Observator

la 14.11.2022, 08:59

Fiul lui Witold Pilecki, erou al lagărului de exterminare de la Auschwitz din Al Doilea Război Mondial, cere despăgubiri de milioane de euro guvernului polonez pentru arestarea postbelică a tatălui său şi execuţia acestuia în 1948 de către autorităţile comuniste ale ţării din acea vreme.

Procesul a început joi, la Varşovia, şi următoarea înfăţişare este programată în ianuarie. Andrzej Pilecki, în vârstă de 90 de ani, susţine că 26 de milioane de zloţi (5,7 milioane de dolari) reprezintă o compensaţie corectă.

Cine a fost Witold Pilecki

Witold Pilecki, căpitan de cavalerie şi membru al rezistenţei poloneze, s-a oferit voluntar în 1940 să fie prins de nazişti şi să ajungă în lagărul de la Auschwitz pentru a organiza rezistenţa acolo şi a strânge sovezi despre atrocităţile germanilor, relatează News.

El a evadat în 1943 şi a scris un raport despre ce se întâmpla la Auschwitz, pus la dispoziţia Aliaţilor. După război, el a fost arestat, torturat şi executat de autorităţile numite de Moscova, sub acuzaţia că a spionat pentru guvernul polonez aflat în exil la Londra. Rămăşiţele sale nu au fost găsite niciodată.

În 1990, guvernul polonez le-a oferit văduvei lui Pilecki şi celor doi copii o compensaţie pentru pierderea suferită în urmă cu zeci de ani.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Fiul lui Witold Pilecki, eroul de la Auschwitz, dă în judecată guvernul polonez pentru execuţia tatălui său. Cere despăgubiri de aproape 6 milioane de dolari