Meniu
Search
x

FMI rămâne flexibil în privința negocierilor legate de datoriile Greciei

Fondul Monetar Internațional rămâne flexibil în privința negocierilor legate de datoriile Greciei și speră că se va ajunge în curând la un acord între Atena și creditorii săi internaționali

la 15.05.2015, 09:13

Fondul Monetar Internațional rămâne flexibil în privința negocierilor legate de datoriile Greciei și speră că se va ajunge în curând la un acord între Atena și creditorii săi internaționali

'Suntem flexibili. Suntem deschiși să analizăm toate opțiunile. Dar trebuie să insistăm în atingerea obiectivelor programului de asistență financiară', le-a declarat joi reporterilor Gerry Rice, purtător de cuvânt al FMI.

Joi, ministrul elen de Finanțe, Yanis Varoufakis, a afirmat că datoria Greciei nu este sustenabilă și rambursarea datoriilor către Banca Centrală Europeană ar trebui amânată.

'În perioada iulie-august, Ministerul de Finanțe va trebui să împrumute 6,7 miliarde de euro, într-un fel sau altul, pentru a rambursa obligațiunile cumpărate de BCE', a declarat Yanis Varoufakis cu ocazia unei conferințe referindu-se la bondurile achiziționate de BCE în cadrul programului Securities Markets Program, în perioada 2010-2011. 'Din aceste obligațiuni au mai rămas titluri în valoare de aproximativ 27 de miliarde de euro, care ar trebui rambursate în următoarele lui sau ani. Este clar că aceste bonduri ar trebui amânate în viitorul îndepărtat', a apreciat Varoufakis.

Marți, autoritățile de la Atena au rambursat o tranșă de 750 milioane de euro către Fondul Monetar Internațional însă pentru a putea face acest lucru au accesat un cont pentru situații de urgență deținut de Banca Centrală a Greciei.

Anterior, Yanis Varoufakis a avertizat că Grecia riscă să intre în criză de lichidități în decurs de două săptămâni dacă nu ajunge la un acord cu creditorii internaționali care să permită deblocarea unei noi tranșe din programul de ajutor.

În total, Grecia are de rambursat aproape un miliard de euro către FMI în luna mai și aproape șapte miliarde de euro către BCE până în luna august și există îngrijorări că Guvernul de la Atena va rata aceste plăți. Aceasta ar fi o situație fără precedent, care ar putea pune sub semnul întrebării apartenența Greciei la zona euro.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » FMI rămâne flexibil în privința negocierilor legate de datoriile Greciei