Antena Meniu Search
x

Fost ambasador, acuzat de SUA că a spionat pentru Cuba timp de decenii

Statele Unite ale Americii au acuzat luni un fost ambasador în Bolivia de spionaj pentru Cuba timp de peste 40 de ani, în ceea ce Departamentul de Justiție a descris drept una dintre cele mai mari și mai îndelungate infiltrări în guvernul american de către un agent străin, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 04.12.2023, 22:29

Fost ambasador, acuzat de SUA că a spionat pentru Cuba timp de decenii - Profimedia

Victor Manuel Rocha, care a ocupat funcția de ambasador al SUA în Bolivia între 2000 și 2002, a fost acuzat de comiterea mai multor infracțiuni federale, inclusiv de acționarea ca agent străin ilegal și de utilizarea unui pașaport obținut în mod fraudulos, a precizat Departamentul de Justiție american, într-un comunicat.

Acuzat de spionaj

„Susținem că, timp de peste 40 de ani, Victor Manuel Rocha a servit ca agent al guvernului cubanez și a căutat și obținut poziții în cadrul guvernului Statelor Unite care să-i ofere acces la informații nepublice și capacitatea de a influența politica externă a SUA”, a declarat în comunicat procurorul general Merrick Garland.

Rocha, în vârstă de 73 de ani, a fost arestat și urmează să fie prezentat în fața unui judecător federal din Miami. Rocha a lucrat pentru Departamentul de Stat din 1981 până în 2002, a precizat Departamentul de Justiție.

Pe acelaşi subiect

A făcut parte din Consiliul Național de Securitate al Casei Albe din 1994 până în 1995 și a lucrat drept consilier al comandantului Comandamentului de Sud al armatei americane din 2006 până în jurul anului 2012, a adăugat departamentul, în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat reporterilor că nu a putut oferi detalii despre o chestiune în curs de aplicare a legii.

Într-un document judiciar depus în districtul sudic din Florida, SUA îl acuză pe Rocha că a sprijinit în secret Cuba și a avut misiunea clandestină de colectare de informații împotriva Washingtonului începând din 1981.

Rocha a recunoscut că a lucrat timp de decenii pentru Cuba într-o serie de întâlniri în 2022 și 2023 cu un agent FBI sub acoperire care s-a dat drept un reprezentant secret al Direcției Generale de Informații din Cuba, potrivit documentului judiciar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sărbătoriţi ziua de Dragobete?

Observator » Stiri externe » Fost ambasador, acuzat de SUA că a spionat pentru Cuba timp de decenii