Antena Meniu Search
x

Fotografia care surprinde toată durerea grecilor. Reacția sfâșietoare a unei femei de 81 de ani în timp ce focul se apropie de casa ei

O fotografie sfâșietoare a devenit imaginea simbol a incendiilor din Grecia. Un fotojurnalist grec a surprins un cadru emoționant cu reacția unei femeii de 81 de ani în timp ce incendiul se apropie de locuința sa din Gouves, aflată pe insula grecească Evia.

de Redactia Observator

la 10.08.2021, 16:27

Fotografia care strânge toată durerea grecilor. Reacția sfâșietoare a unei femei de 81 de ani în timp ce focul se apropie de casa ei
Reacția doamnei Ritsopi Panayiota, 81 de ani, în timp ce incendiul se apropie de locuința sa din Gouves, insula grecească Evia - Getty Images/Bloomberg/Konstantinos Tsakalidis

Reacția femeii, Ritsopi Panayiota, în timp ce flăcările se apropie de casa ei din satul Gouves parcă te bântuie. Imaginea a fost surprinsă duminică, 8 august, la ora 4.20 după amiază. A fost realizată de fotograful Konstantinos Tsakalidis pentru Getty/Bloomberg și simbolizează tot ce înseamnă durerea grecilor și coșmarul pe care îl trăiesc în ultimele două săptămîni. 

Poza este un amestec de agonie și disperare. "Focul ajunsese foarte aproape de casa ei și ea își căuta soțul. Acesta a fost unul dintre mulții săteni care au ales să rămână în urmă pentru a-și proteja casele", a povestit fotograful Konstantinos Tsakalidis. Acesta a descris imaginile pe care le-a capturat pe insula Evia ca fiind fără precedent și înspăimântatoare din cauza pereților de foc.  Din fericire, vâlvătaia s-a oprit fix înainte de a ajunge la casa doamnei Panayiota, care, amețită de la fumul puternic, a fost transportată la spital. 

Incendiile de pe insula Evia, la aproximativ 200 de kilometri distanță de Atena, au asediat sat după sat: 2.600 de locuitori și turiști au fost forțați să fugă cu ajutorul bărcilor în scene apocaliptice. Potrivit vice-guvernatorului insulei, Giorgos Kelaïtzidis, cel puțin 35.000 de hectare și sute de case au ars.

Aproape 650 de pompieri acţionează și marţi pe Insula Evia, dintre care aproximativ 250 din Ucraina, Serbia şi România, susţinuţi de 17 elicoptere bombardiere cu apă - două din Elveţia şi două din Egipt - şi de opt avioane.  Grecia este devastată de două săptămâni de un val de incendii violente, întreținute de secetă şi caniculă.

Până acum bilanțul uman se ridică la doi morţi şi zeci de răniţi spitalizaţi. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis - criticat de opoziţie, numeroşi locuitori şi autorităţi din Evia cu privire la gestionarea crizei incendiilor, a cerut luni ”iertare pentru posibile erori”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Fotografia care surprinde toată durerea grecilor. Reacția sfâșietoare a unei femei de 81 de ani în timp ce focul se apropie de casa ei