Antena Meniu Search
x

Furie în Grecia la adresa autorităților. 586 de incendii au izbucnit în toată țara. Premierul și-a cerut scuze pentru ”slăbiciuni”

Grecia se confruntă cu un „dezastru natural de proporții fără precedent”. 586 de focare de incendii au izbucnit în „toate colțurile” țării în ultima săptămână, a spus luni premierul grec Kyriakos Mitsotakis într-o declarație televizată în care şi-a cerut scuze, relatează CNN.

de Redactia Observator

la 10.08.2021, 16:06

Vezi și

Este a opta zi în care Grecia se luptă cu incendiile de vegetaţie care au acaparat ţara. Pentru gestionarea slabă a incendiilor, premierul elen şi-a cerut iertare celor afectaţi. Aproape un milion de hectare de vegetaţie au fost mistuite de incendiile de proporţii din Grecia. Totodată, sute de case şi sediile unor firme au căzut pradă focului. Pompierii duc o luptă ce pare fără sfârşit. Sunt ajutaţi şi de voluntari care au mers în zonele ameninţate pentru a ajuta cum pot localnicii. Misiunea lor este însă îngreunată de valul de căldură care creează condiţii propice pentru răspândirea focului. Mai multe zone din Grecia sunt din nou sub cod galben de caniculă

Premierul Greciei și-a cerut scuze pentru ”slăbiciunile„ în gestionarea incendiilor

Grecia fierbe sub unul dintre cele mai grave valuri de căldură din ultimele decenii, iar pompierii continuă să lupte cu focul în toată țara. În ultimele zile au avut loc 63 de evacuări organizate, a spus Mitsotakis. El și-a cerut scuze „pentru orice eșec” din partea guvernului în ceea ce privește gestionarea incendiilor, care au distrus sute de case și au forțat oamenii să evacueze zeci de sate în ultima săptămână. ”Proporţiile dezastrului, în special cele din Evia şi Attica, îndoliază inimile tuturor. Iar eu sunt primul care să îmi cer iertare pentru aceste slăbiciuni”, a spus Kyriakos Mitsotakis.

"Aceste ultime zile au fost unele dintre cele mai dificile pentru țara noastră din ultimele decenii", a mai spus el. Căldura extremă și lunile de secetă au fost probleme care au complicat eforturile de stingere a incendiilor, potrivit premierului.

Pe acelaşi subiect

Autoritățile de mediu au avertizat că sudul Europei, unde secetele devin din ce în ce mai frecvente și mai severe, prezintă cel mai mare risc de incendii din cauza efectelor schimbărilor climatice pe continent. "Este evident că criza climatică afectează întreaga planetă", a spus Mitsotakis. "Aceasta este explicația, dar nu o scuză sau un alibi. Este posibil să fi făcut tot ceea ce a fost posibil din punct de vedere uman, dar în multe cazuri acest lucru nu pare să fie suficient în lupta inegală cu natura", a adăugat el.

Luni, un raport ONU privind schimbările climatice a concluzionat că nu mai este nicio îndoială faptul că oamenii au provocat criza climatică și a confirmat că au avut loc deja „schimbări pe scară largă și rapide”, unele dintre ele ireversibil.

Mitsotakis a declarat că orice greșeală în răspunsul la stingerea incendiilor din Grecia va fi identificată, iar cei responsabili vor fi pedepsiți și persoanele ale căror proprietăți au fost distruse vor fi despăgubite. Premierul va conduce marți o ședință de cabinet în care se vor decide măsuri specifice pentru a combate efectele incendiilor.

Grecii sunt furioși: "Ați văzut statul oferindu-ne apă?

Criticile la adresa guvernului grec iau amploare, scrie AFP. Autoritățile de pe Evia, a doua cea mai mare insulă a Greciei și locul unde sunt mobilizați și pompieri români, au acuzat în ultimele zile mijloace „insuficiente” în timp ce situația este „critică”. Incendiile de pe Evia, la aproximativ 200 de kilometri distanță de Atena, au asediat sat după sat: 2.600 de locuitori și turiști au fost forțați să fugă cu ajutorul bărcilor în scene apocaliptice.

Potrivit vice-guvernatorului insulei, Giorgos Kelaïtzidis, cel puțin 35.000 de hectare și sute de case au ars. Satele Kamatriades și Galatsades urmau să devină epicentrul luptei pompierilor cu focul . „Dacă focul va intra aici, este într-o pădure deasă și va fi greu de stins”, au avertizat pompierii.

"Ați văzut statul oferindu-ne apă? Gustări pentru copii? Nimeni. Au lăsat comercianții și localnicii să dea apă oamenilor", a declarat pentru AFP Giorgos, din Pefki. "Aici oamenii își câștigau existența din păduri, culturi, măsline și turism. Nu mai rămâne nimic din asta", a spus Louisa, pensionară.

Ministrul grec al Finanțelor, Christos Staikouras, a anunțat la ERT TV că un ajutor de până la 6.000 de euro pe gospodărie va fi acordat rezidenților ale căror case au fost avariate, precum și 4.500 de euro pentru răniți. El a anunțat, de asemenea, că bugetul protecției civile va fi sporit cu 1,76 miliarde de euro și că 224 milioane de euro vor fi alocate reîmpăduririi. Pompierii s-au luptat toată noaptea - fără sprijin aerian - pentru a împiedica incendiul să ajungă în orașul Istiaia de pe Evia, potrivit agenției de știri elene ANA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Furie în Grecia la adresa autorităților. 586 de incendii au izbucnit în toată țara. Premierul și-a cerut scuze pentru ”slăbiciuni”