Antena Meniu Search
x

Francezii au testat arma hipersonică V-MAX, un planor ce depășește viteza de 6.000 de kilometri pe oră

Franţa a efectuat pentru prima oară un test de zbor al unui planor hipersonic, o armă cu o traiectorie imprevizibilă, capabilă să atingă o viteză de peste Mach 5, adică peste 6.000 de kilometri pe oră, au declarat surse apropiate dosarului, relatează AFP, potrivit news.ro.

de Redactia Observator

la 27.06.2023, 15:35

planor
Francezii au testat arma hipersonică V-MAX, un planor ce depășește viteza de 6.000 de kilometri pe oră - Shutterstock (imagine ilustrativă)

Studii ale acestei tehnologii, denumite V-MAX, vizează să introducă Franţa în clubul foarte închis al ţărilor care dispun de capacităţi ce permit, cu ajutorul vitezei şi a manevrabilităţii, ca aceste dispozitive să dejoace capacităţi de interceptare ale apărării adverse.

Planorul a fost lansat, luni seara, dintr-o rachetă-sondă, trasă de la Centrul de Testări din Landes al Direcţiei Generale a Armamentului (DGA).

Franţa a emis o nouă notificare de avertisment navigaţiei maritime şi aeriene, care acoperă un coridor de aproximativ 2.000 de kilometri, valabilă în perioada 26-30 iunie. Delegatul General cu Armamentul, Emmanuel Chiva, îi informa în februarie pe deputaţi că urmau să aibă loc "demonstraţii ale unor planoare hipersonice".

Programul V-MAX a fost lansat în 2019

Pe acelaşi subiect

Programul V-MAX ("Véhicule manœuvrant expérimental", "Vehicul manevrant Experimental"), gestionat de ArianeGroup, care fabrică rachete de tip Ariane, a fost lansat în 2019. "Multe naţiuni se dotează (cu această tehnologie). Noi dispunem de toate competenţele pentru a o realiza. Nu mai putem aştepta", declara ministrul Apărării de atunci, Florence Parly.

Trei dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ai ONU, din care face parte şi Franţa, s-au angajat în această cursă a înarmării prin programe la nivel naţional, şi anume Statele Unite, China şi Rusia. "Un planor hipersonic este un lucru pe care-l dirijezi şi care atinge viteze de cinci ori mai mari decât viteza sunetului. Obiecticul este manevrabilitatea la mare viteză. Prin asta ne vom diferenţia de o traiectorie balistică", anunţa atunci DGA.

"Odată viteza iniţială atinsă, folosim transferuri între viteză şi altitudine pentru a urca, coborî, a merge la dreapta sau la stânga, ceea ce dă o traiectorie mai dificil de interceptat. Dacă suntem vizaţi de o apărare (antirachetă), putem opera manvre de evitare", sublinia ea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Francezii au testat arma hipersonică V-MAX, un planor ce depășește viteza de 6.000 de kilometri pe oră