Antena Meniu Search
x

Wagneriţii, iertaţi de FSB pentru rebeliunea armată. Vor preda armatei tancurile şi artileria. Avionul lui Prigojin a aterizat în Belarus. Mercenarii vor avea bază la 200 de km de Ucraina

Rebeliune armată în Rusia. Dosarul penal împotriva forţelor Wagner pentru rebeliune armată a fost închis, relatează toate cele 3 mari agenţii de presă din Rusia citând FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei. Potrivit unor informaţii neconfirmate oficial, Evgheni Prigojin a ajuns în Belarus cu avionul, marți dimineața. Convoaiele wagneriţilor, adică membrilor Wagner, au intrat în Belarus pe cale terestră. 

de Redactia Observator

la 27.06.2023, 16:18

Vezi și

FSB a clasat dosarul penal deschis vineri noapte contra forţelor Wagner pentru rebeliune armată. "În cursul anchetei dosarului penal ... cu privire la acuzaţii de rebeliune armată, s-a stabilit că pe 24 iunie participanții au încetat acțiunile care vizau direct săvârșirea unei infracțiuni" este anunţul făcut de FSB şi citat de toate cele trei agenții de presă principale din Rusia

FSB a deschis un dosar împotriva lui Evgheni Prigojin cu privire la organizarea unei rebeliuni armate pe 23 iunie, după ce forțele PMC Wagner au ocupat sediul districtului militar de sud din Rostov-pe-Don. Evgheni Prigojin şi-a justificat acţiunile acuzând armata rusă că ar fi lansat atacuri cu rachete și bombe asupra taberelor trupelor Wagner aflate în spatele liniei de front. Acuzaţiile sale au fost infirmate de Ministerul Apărării și FSB.

Wagner va preda tancurile şi blindatele armatei ruse

Ministerul rus al Apărării a anunţat că Gruparea Wagner este în curs de pregătire pentru a preda echipamentul militar, relatează BBC. Anunţul vine după ce Vladimir Putin a transmis luni noapte că membrii grupării paramilitare, majoritatea consideraţi adevărați patrioți care au fost induși în eroare într-o "aventură ilegală", fie se pot alătura armatei ruse, fie se pot întoarce la familiile lor, fie pot să plece în Belarus. 

Pe acelaşi subiect

Avionul lui Evgheni Prigojin a aterizat în Belarus

Un avion presupus a fi al lui Evgheni Prigojin a aterizat marţi dimineaţă la Minsk, capitala Belarusului. BBC a monitorizat un site web care urmăreşte zborurile în timp real. Potrivit acestuia un avion privat, Embraer Legacy 600, a aterizat la baza aeriană Machulishchi de lângă Minsk marţi după ora 07.00, ora României. BBC nu poate confirma dacă Prigojin a fost sau nu la bord. Aeronava este înregistrată de o companie numită Autolex Transport. Trezoreria SUA a sancţionat această companie, despre care a spus că are legături cu Prigojin.

Baza trupelor Wagner din Asipovich, Belarus, nu este o ameninţare urgentă pentru Ucraina

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, publicația rusă de opoziție Verstka a relatat pe 26 iunie că autoritățile din Belarus construiesc mai multe tabere noi pentru luptătorii Wagner în Belarus. Este deja în curd de derulare construcția unei baze de 24.000 de kilometri pătrați pentru 8.000 de luptători în Asipovichy, regiunea Mogilev.

Amplasarea unei baze Wagner la Asipovichy nu reprezintă o amenințare imediată împotriva Ucrainei, consideră ISW.  Asipovichy se află la aproximativ 200 de kilometri de granița Belarusului cu Ucraina. Ar fi mult mai alarmantă stabilirea de noi baze ale Grupului Wagner în regiunile Gomel sau Brest de la granița cu Ucraina, potrivit ISW.

Viitorul Grupului Wagner este neclar

Președintele Alexander Lukașenko ar putea încerca să se folosească de luptătorii lui Prigojin pentru a contrabalansa efortul rusesc de a stabili o prezență militară permanentă în Belarus. Locul unde se află Prigojin este neclar. Unele informaţii neconfirmate sugerează că el ar fi cazat în Hotelul Green City din vestul orașului Minsk.

Potrivit ISW, viitorul Grupului Wagner este neclar, dar cel mai probabil gruparea nu va mai avea legături cu Evgheni Prigojin și ar putea să nu mai existe deloc. Vladimir Putin a anunţat luni noapte că le oferă soldaţilor Wagner opţiunea de a se alătura armatei ruse. cel mai probabil pentru a susține operațiunile în Ucraina și alte angajamente internaționale, de a pleca în Belarus sau de a se întoarce la familiile lor din Rusia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Wagneriţii, iertaţi de FSB pentru rebeliunea armată. Vor preda armatei tancurile şi artileria. Avionul lui Prigojin a aterizat în Belarus. Mercenarii vor avea bază la 200 de km de Ucraina