Lukaşenko, pregătit de ce e mai rău. Preşedintele din Belarus şi-a pregătit armata de luptă în timpul rebeliunii Wagner: "M-a durut să văd ce se întâmplă"
Aleksandr Lukaşenko, preşedintele din Belarus, s-a temut ca rebeliunea Wagner din Rusia să nu se extindă aşa că şi-a trecut armata în alertă de luptă. Nu este clar dacă armata din Belarus ar fi acţionat în sprijinul celor din Wagner sau în sprijinul Armatei Ruse în cazul în care situaţia ar fi degenerat.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Culisele scandalului-monstru pentru planșeul Unirii. Băluță a început reabilitarea fara avize, Nicușor Dan a venit cu buldozere să oprească lucrările
"Am dat toate ordinele de a pune armata în alertă de lutpă. Mulţi dintre cetăţenii noştri îi au la inimă pentru că patria e una singură. Şi patria noastră se întinde la Brest până la Vladivostock. Belaruşii ştiu să-şi apere pământul. Am fost şi vom fi mai puternici decât orice provocare", a fost discursul ţinut de Aleksandr Lukaşenko în timpul unei ceremonii militare, potrivit agenţiei ruse RIA. Preşedintele din Belarus a mai adăugat că "a fost dureros să urmărească desfăşurarea evenimentelor din Rusia" şi a mai precizat că "revoluţiile colorate nu pot avea loc într-o ţară în care contextul social nu permite aşa ceva".
Revolta Wagner, oprită la fel de brusc pe cum a început
Vineri seară, Evgheni Prigojin, şeful Grupului Wagner, a avut o reacţie violentă la adresa Armatei Ruse şi i-a acuzat pe comandanţii acesteia că au distrus o tabără a mercenarilor şi a ucis mai mulţi luptători. Drept urmare, în cursul nopţii trupele Wagner au pornit în marş spre Moscova. În dimineaţa zilei de sâmbătă, Wagner "a cucerit" primul oraş de pe traseu, Rostov. Aici, Wagner a înconjurat Comandamentul regional al Armatei cu tancuri şi tehnică grea de luptă. Prigojin a cerut ca şefii Armatei să vină acolo pentru a discuta cu el. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, Wagner şi-a continuat drumul spre Moscova.
Pe traseu, Wagner a fost atacat de multe elicoptere ale Armatei Ruse. Potrivit lui Prigojin, trei dintre aceste elicoptere au fost doborâte de mercenarii săi. La aproximativ 300 de kilometri de Moscova, convoiul Wagner s-a oprit brusc şi s-a întors din drum. Prima explicaţie a fost că Aleksandr Lukaşenko, preşedintele din Belarus, a negociat cu Evgheni Prigojin pentru a opri rebeliunea. Ulterior, şeful Wagner a declarat că şi-a oprit trupele pentru a evita o vărsare de sânge. Potrivit acestuia, trupele sale a desfăşurat artileria în zona Moscovei, dar echipele de recunoaştere au raportat un dispozitiv uriaş de apărare în jurul capitalei. Astfel, indiferent cine ar fi deschis focul, ar fi existat un număr impresionant de victime de ambele părţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰