Antena Meniu Search
x

Video Primele amenințări cu moartea pentru Prigojin, după rebeliunea armată: "Singura soluţie este un glonţ în frunte. Nu există altă variantă"

Putin i-a dat asigurari liderului Wagner că nu o sa fie consecinţe pentru rebeliunea sa armată, dar ancheta penală în cazul lui continuă. Dispărut de două zile, Prigojin a transmis că nu a vrut să schimbe conducerea ţării, ci doar să oprească dezmembrarea grupării pe care o conduce. Autorităţile din Rusia au declanşat o vânătoare a mercenarilor care au ocupat două oraşe şi au vrut să ajungă cu blindatele până la Moscova.

de Redactia Observator

la 27.06.2023, 14:59

Vezi și

De sâmbătă seara, de când a plecat cu trupele sale paramilitare din Rostov, Evgheni Progojin nu a mai fost văzut. Mâna lui dreaptă, Dmitri Utkin, cel care a condus convoiul spre Moscova, este şi el dat dispărut. Se ascund pentru a scăpa de răzbunarea lui Putin şi a furiei susţinătorilor săi, cred unii analişti. 

Andrey Gurulev, parlamentar rus: Astăzi, indiferent ce spune oricine, indiferent ce gogoşi toarnă, singura soluţie pentru Prigojin şi pentru Utkin este un glonţ în frunte. Nu există altă variantă. 

Deşi iertat iniţial pentru trădare, Evgheni Prigojin este încă anchetat

David Patraeus, fost director CIA: Prigojin şi-a salvat viaţa, dar a pierdut controlul asupra grupului Wagner. Ar trebui să fie foarte atent în preajma ferestrelor deschise în Belarus, acolo unde merge. 

Pe acelaşi subiect

Un alt personaj cheie dispărut în timpul rebeliunii, ministrul rus Apărării, şi-a făcut apariţia la televizor. Serghei Şoigu ar fi mers în zonele ocupate din Ucraina, unde a discutat cu comandanţii militari. Nu se ştie însă dacă materialul a fost filmat recent. Difuzarea clipului ar fi un mesaj că Şoigu nu va fi schimbat, aşa cum a cerut Prigojin, iar situaţia e sub control. Şeful diplomaţiei UE crede însă că lucrurile stau fix invers. 

Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene: Monstrul pe care Putin l-a creat prin (înfiinţarea grupului, n.red.) Wagner îl mușcă acum. Monstrul acționează împotriva creatorului său. Sistemul politic dă dovadă de fragilități, iar puterea militară se clatină.

Alexander Lukaşenko, singurul câștigător după rebeliunea liderului Wagner

Aliatul lui Putin, Alexander Lukaşenko, este singurul care a câştigat imagine în urma războiului civil de 24 de ore, pentru că ar fi negociat oprirea marşului spre Moscova. De altfel, Belarus capătă o importanţă sporită după ce Rusia a trimis acolo arme nucleare. O decizie criticată dur de NATO.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Acest lucru este nesăbuit și iresponsabil. Nu vedem niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare, dar NATO rămâne vigilentă. Dacă Rusia crede că ne poate intimida să nu sprijinim Ucraina, va eșua.

Preventiv, Lituania a cerut consolidarea flancului estic. Aşa că Germania va avea o bază militară permanentă acolo, cu 4.000 de soldaţi. În timpul acesta, Rusia şi-a continuat bombardamentele în ucraina. Un om a murit şi alţi şapte au fost răniţi după un atac în Herson. 

Ca să oprească războiul, diplomaţii din ţările occidentale s-ar fi întâlnit în mare secret, în Copenhaga, cu reprezentanţi de prim rang din China, India, Brazilia şi Africa de Sud. Postul de televiziune ARD din Germania spune că un summit pe această temă ar putea avea loc luna viitoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Primele amenințări cu moartea pentru Prigojin, după rebeliunea armată: "Singura soluţie este un glonţ în frunte. Nu există altă variantă"