Video Furia fermierilor spanioli şi francezi, dezlănțuită chiar înainte de europarlamentare. Mai multe vămi, blocate de tractoare. Ce cer autorităților europene
Cu doar câteva zile înainte de alegerile europarlamentare, fermierii spanioli şi francezi au ieşit din nou în stradă. Nemulţumiţi până peste cap de politicile Uniunii, agricultorii au cerut din nou autorităților europene să asigure o concurență loială și egală pe piață prin tarife și taxe pe importuri, precum și să elimine impozitele pe consumul de energie. Mai multe puncte de la graniţa dintre Franţa şi Spania au fost complet blocate, iar traficul restricţionat.
Sute de fermieri au blocat cu tractoarele mai multe puncte importante de la graniţa dintre Spania şi Franţa. Agricultorii nemulţumiţi au cerut, din nou, reguli mai stricte pentru țările din afara Uniunii Europene. Vor ca statele terţe să respecte aceleași norme de mediu care le sunt impuse şi lor.
"Nu este o problemă pe care o avem doar în Spania, ci în toată Europa. Cel mai important lucru pe care îl cerem este ca alimentele și produsele care vin din afara Uniunii să aibă un efect în oglindă, adică ceea ce ne cer ei să se aplice și produselor care intră în Uniunea Europeană", a declarat Marti Planas, fermier.
Fermierii se plâng că politicile de mediu din Uniune le limitează afacerile
Fermierii se plâng că politicile de mediu din Uniune le limitează afacerile și fac ca produsele lor să fie mai scumpe decât cele importate din afara blocului comunitar.
- Furia fermierilor spanioli şi francezi, dezlănțuită chiar înainte de europarlamentare. Mai multe vămi, blocate...
- Peste 100.000 de oameni pe străzile din Israel pentru a cere demisia guvernului Netanyahu. La Tel Aviv, poliţia a...
- Protest al angajaților de la Palatul Victoria, chiar în timpul ședinței de Guvern
"Trebuie să avem un control asupra pesticidelor, produselor, muncitorilor, trebuie să controlăm totul, iar produsele care provin din ţările terțe nu respectă nimic din ceea ce noi am cerut", mai spune Marti Planas.
Printre revendicări se mai numără şi o etichetare mai clară a produselor europene, campanii de promovare a acestora, precum şi o legislație comună privind prețul carburantului utilizat în agricultură.
Astăzi, la Bruxelles, este aşteptat un protest uriaş, la care ar urma să participe în jur de 27.000 de fermieri şi aproximativ trei mii de utilaje agricole. Autorităţile se aşteaptă ca traficul rutier din regiunea capitalei să fie complet blocat.
Din acest motiv, Ministerul Român al Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească în Regat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰