Antena Meniu Search
x

Furia Franței continuă: Parisul anulează un summit cu Londra. ”Ne-am simțit păcăliți și ținuți în întuneric. Poate nu suntem chiar aşa de prieteni până la urmă”

Ministrul francez al Apărării a anulat discuțiile cu omologul său din Marea Britanie, un protest la acordul de securitate încheiat între Marea Britanie, SUA și Australia, relatează BBC.

de Redactia Observator

la 20.09.2021, 10:02

Furia Franței continuă: Parisul anulează un summit cu Londra. ”Ne-am simțit păcăliți și ținuți în întuneric. Poate nu suntem chiar aşa de prieteni până la urmă”
Emmanuel Macron - Profimedia

Parisul s-a supărat după ce Australia a semnat pactul AUKUS pentru construirea de submarine cu propulsie nucleară, aruncând în aer un contract major cu Franța. Dincolo de asta, francezii se simt trădați de proprii aliați pentru că au fost ținuți în întuneric până în ultima clipă în legătură că noua alianță AUKUS. Canberra nu i-a anunțat în mod oficial că renunță la contractul pentru furnizarea de submarine convenționale și nici Londra sau Washingtonul nu i-au avertizat în acest sens. Practic, Emmanuel Macron a aflat despre înțelegerea dintre cei trei aliați ai Franței cu puțin timp înainte de conferința de presă în care pactul a fost anunțat în mod public. 

Premierul britanic, Boris Johnson, a declarat că Franța nu are de ce să-și facă griji în legătură cu acest acord. Cu toate acestea, întâlnirea dintre Florence Parly și secretarul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, care urma să aibă loc la Londra în această săptămână a fost anulată. Lordul Ricketts, fost ambasador britanic în Franța, care urma să conducă cele două zile de discuții, a confirmat că întâlnirea a fost „amânată la o dată ulterioară”. Acordul Aukus anunțat săptămâna trecută și considerat o alianță de contracarare a influenței Chinei în Marea Chinei de Sud va aduce Australiei submarine nucleare construite de americani. 

Ambasadorul Franței în Australia: ”Poate nu suntem chiar aşa de prieteni până la urmă”

Jean-Pierre Thebault, ambasadorul Franței la Canberra, fost chemat înapoi la Paris după decizia guvernului Morrison de a renunța la contractul de 90 de miliarde de dolari cu Franța. Duminică, Scott Morrison a declarat că guvernul său l-a informat pe președintele Franței, Emmanuel Macron, de ruperea contractului „în jurul orei 8.30” în seara dinaintea anunțării înțelegerii. Dar detaliile au fost deja transmise presei, iar francezii au spus că s-au simțit „trădați” de decizie, scrie The Guardian. 

"Descoperim prin intermediul presei că cea mai importantă persoană din acest guvern australian ne-a ținut în întuneric în mod intenționat până în ultimul moment. Aceasta nu este o atitudine australiană față de Franța. Și poate că nu suntem prieteni", a declarat Thebault luni pentru radioul ABC.  ”Acesta a fost un complot la care au lucrat timp de 18 luni. În timp ce ne-am angajat să îndeplinim la maximum acest program (al submarinelor) în care Franța și-a pus la bătaie cele mai bine păstrate secrete militare ... a existat un alt proiect pe care l-am descoperit datorită presei, cu o oră înainte de anunț. Deci, vă puteți imagina furia - ne-am simțit păcăliți ”. Morrison a spus că le-a comunicat francezilor „probleme” în legătură contractul privind livrarea de submarine „cu multe luni în urmă”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Furia Franței continuă: Parisul anulează un summit cu Londra. ”Ne-am simțit păcăliți și ținuți în întuneric. Poate nu suntem chiar aşa de prieteni până la urmă”