Antena Meniu Search
x

Video Furnica roşie de foc dă alerta în întreaga Europă. România este şi ea vizată. Insectele provoacă alergii grave şi rod până şi cabluri electrice

Alertă pe tot continentul! România este şi ea vizată! Furnica roşie de foc, una dintre cele mai invazive specii din lume, a ajuns pentru prima dată în Europa. Peste un milion de insecte au fost descoperite în Italia şi nu este exclus să ajungă şi la noi în ţară. Aceste furnici au o faimă îngrozitoare. Provoacă alergii grave şi rod până şi cabluri electrice. 

de Cornelia Crîşmaru

la 12.09.2023, 21:14

Vezi și

Teribilele insecte au ajuns în Italia de la peste 10 mii de kilometri distanţă, din America de Sud. 

Cornelia Crîşmaru, reporter Observator: În Sicilia, în apropiere de orașul Siracuza, cercetătorii au identificat, pe o suprafaţă de numai 5 hectare, 88 de cuiburi de furnici roșii de foc. Potrivit studiului demarat imediat, insectele ar fi ajuns în regiune purtate de vânt din zona portului comercial.

Furnica roşie de foc dă alerta în întreaga Europă

Din cauza încălzirii globale, furnicile roşii de foc s-ar putea răspândi în toată Europa. Sunt vizate inclusiv zone metropolitane precum Barcelona, ​​Roma, Londra, Paris, dar şi Bucureşti ar putea fi ţinta temutelor insecte.

Pe acelaşi subiect

Adrian Bîlbă - doctor în științe și biolog: Există această posibilitate, în sudul României, ca această furnică să se adapteze. Ele sunt termofile şi au nevoie de un mediu mai călduţ puţin. Şi oraşele le oferă aceste condiţii, sunt mai calde cu 4, 5 grade uneori faţă de restul zonei. 

Înţepătura puternică a furnicilor roşii de foc este dureroasă şi provoacă reacţii alergice. Distrug totul în cale, culturi şi ecosisteme. În oraşe, se pot strecura în case - intră în electrocasnice şi computere. Specialiştii au descoperit că rod chiar şi firele electrice - pot să provoace pene de curent.

De fel din America de Sud, temutele insecte au fost aduse pe continentul nostru...tot de oameni. În Mexic, Caraibe, Australia şi Statele Unite, formează rapid "super-colonii" cu mai multe mătci şi provoacă anual pagube estimate la 6 miliarde de dolari. 

Adrian Bîlbă, doctor în științe și biolog: Importul de produse vegetale, horticole, pământ, care vin cu pământ, au adus aceste furnici prin toată lumea. Acestea sunt un real pericol, o îngrijorare pentru care lumea ştiinţifică s-a mobilizat să le afle genetica. 

Din peste 3.500 de specii invazive globale, ce includ animale, plante, dar și microbi, furnica roşie de foc este pe locul 5. Noua Zeelandă este singura ţară din lume care a reuşit să o eradicheze cu succes. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Furnica roşie de foc dă alerta în întreaga Europă. România este şi ea vizată. Insectele provoacă alergii grave şi rod până şi cabluri electrice