Antena Meniu Search
x

G7 s-a angajat să sprijine Ucraina pe termen lung: pregăteşte armata, trimite arme, susţine economia. Ce trebuie să facă Kievul

Summitul NATO de la Vilnius. Țările G7, SUA, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Canada şi Japonia, s-au angajat să sprijine Ucraina pe termen lung. Mai concret, vor pregăti şi dota armata ucraineană pentru amenințări viitoare, vor susține economia Kievului și vor asigura securitatea energetică.

de Redactia Observator

la 12.07.2023, 18:16

G7 s-a angajat să sprijine Ucraina pe termen lung: pregăteşte armata, trimite arme, susţine economia. Ce trebuie să facă Kievul
Joe Biden s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski la summitul NATO de la Vilnius - Profimedia

Ţările G7 s-au angajat miercuri să acorde un sprijin militar pe termen lung Ucrainei pentru a o ajuta să lupte în războiul declanşat de Rusia, dar şi pentru a descuraja Moscova de orice atac viitor împotriva Kievului.  "Vom lucra împreună cu Ucraina la angajamente de securitate specifice şi bilaterale pe termen lung, pentru a garanta o forţă durabilă capabilă să apere Ucraina astăzi şi să descurajeze orice agresiune rusă pe viitor", se menţionează în declaraţia membrilor G7.

"În caz de viitor atac armat al Rusiei (...), avem intenţia (...) să furnizăm Ucrainei o asistenţă rapidă şi susţinută în materie de securitate, echipamente militare moderne în domeniile terestru, maritim şi aerian, precum şi o asistenţă economică pentru a impune costuri economice şi de alt tip Rusiei", se mai menţionează în documentul redactat pe marginea summitului NATO de la Vilnius.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat cu puţin timp în urmă aceste angajamente, subliniind că ele nu se pot substitui unei aderări a ţării sale la NATO. El s-a declarat determinat să facă totul pentru ca această aderare să devină o realitate "după război". Articolul 5 al Tratatului NATO stipulează că un atac asupra unui stat membru este un atac asupra tuturor membrilor.

Declarația subliniază modul în care G7 va sprijini Ucraina:

Pe acelaşi subiect
  • Asigurarea unei forțe militare durabile, capabile să apere Ucraina în prezent și să descurajeze agresiunea rusă în viitor prin furnizarea de echipamente militare moderne, pe uscat, în aer și pe mare, prin partajarea de informații și antrenarea forțelor ucrainene.
  • Întărirea stabilității și rezilienței economice a Ucrainei, inclusiv prin eforturi de reconstrucție și redresare, pentru a crea condiții favorabile de prosperitate economică, inclusiv asiguararea securității energetice a Ucrainei.
  • Acordarea de sprijin tehnic și financiar pentru nevoile imediate ale Ucrainei în contextul războiului declanşat de Rusia, precum și pentru a permite Ucrainei să continue implementarea reformelor legate de guvernare necesare pentru "aspirațiile euroatlantice ale țării".

Declarația mai precizează că, în cazul unui viitor atac armat rusesc, G7 va oferi Ucrainei asistență de securitate rapidă și susținută, inclusiv echipament militar modern şi asistență economică.

Declarația recunoaște, de asemenea, "necesitatea instituirii unui mecanism internațional de reparare a prejudiciilor şi pierderilor cauzate de agresiunea rusă".  În schimbul acestui sprijin, Ucraina se va angaja la reforme pentru a întări democrația, statul de drept, drepturile omului și libertatea presei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » G7 s-a angajat să sprijine Ucraina pe termen lung: pregăteşte armata, trimite arme, susţine economia. Ce trebuie să facă Kievul