Antena Meniu Search
x

Genetician britanic: Noua variantă a coronavirusului, descoperită prima dată în UK, "cel mai probabil va domina lumea"

Varianta de coronavirus descoperită prima data în Kent ar putea deveni tulpina dominantă în întreaga lume, a declarat Sharon Peacock, șeful programului de supraveghere genetică din Marea Britanie. “Noua variantă a devenit dominantă în Marea Britanie și probabil că va deveni dominantă în întreaga lume”, a avertizat geneticianul.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 11.02.2021, 13:19

Sharon Peacock
Sharon Peacock - Covid-19 Genomics UK Consortium
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Varianta Kent a virusului a fost deja detectată în 50 de țări, scrie BBC. Prima data a fost descoperită în luna septembrie 2020, în sud estul Angliei și s-a răspândit rapid în următoarele luni, ducând la reintroducerea unor lockdown-uri severe. 

“Odată ce vom controla transmisibilitatea sau virusul va suferi mutații astfel încât să nu mai fie virulent – abia atunci ne putem liniști. Dar cred că în viitor vom continua să fim îngrijorați și în următorii 10 ani", a declarat profesorul Peacock.

Vaccinurile actuale au fost create bazându-se pe varianta inițială a virusului, dar cercetătorii sunt de părere că ar trebui să aibă effect și împotriva noii tulpini, chiar dacă eficiența nu va fi aceeași. Pe de altă parte, eneticianul britanic a declarat că vaccinurile aprobate în statul insular funcționează și împotriva noii variante.

Geneticianul a adăugat că, deși este de așteptat să apară noi variante, doar un număr foarte mic au „caracteristici speciale”. Acestea le pot face însă mai transmisibile, pot evita răspunsul imun și pot afecta vaccinarea sau pot provoca forme mai severe ale bolii.

Este normal să apară și alte variante ale virusului, explică profesorul Sharon Peacock, dar doar un număr mic vor avea “caracteristici speciale”. Acestea le pot face mai contagioase, pot Evita răspunsul sistemului imunitar și pot provoca forme mai severe ale bolii. 

Vaccinul AstraZeneca, aprobat cu recomandări speciale

Vaccinul împoriva covid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi grupul AstraZeneca îşi păstrează o ”eficienţă similară” împotriva variantei foarte contagioase care a apărut în sudu Angliei şi care a fost depistată în câteva zeci de ţări, au anunţat vineri cercetători însărcinaţi cu acest proiect, relatează AFP.

Analize ale unor teste clinice efectuate în perioada 1 octombrie-14 ianuarie în Regatul Unit arată ”o protecţie împotriva infecţiilor simptomatice similare, în pofida unei cantităţi mai mici de anticorpi neutralizanţi”, anunţă înr-un comunicat universitatea britanică.

”Vaccinul nu protejează doar împotriva virusului original al pandemiei, ci protejează, de asemenea, de noua variantă B117, care a cauzat o reintensificare a bolii, începând de la sfârşitul lui 2020, în Regatul Unit”, declară profesorul Andrew Pollard, însărcinat cu testarea vaccinului la Oxford, citat în comunicat, potrivit news.ro.

Vaccinurile Oxford/AstraZeneca şi Pfizer/BioNTech sunt cele două vaccinuri administrate în prezent în Regatul Unit, plasat în lockdown în urma unei ”explozii” de contaminări, atribuite variantei mai contagioase, care a apărut în sudul Angliei.

Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat de către mai multe alte ţări şi de către Uniunea Europeană. Însă unele dintre aceste ţări au preferat să-l recomande numai persoanelor în vâstă de până în 65 de ani, din cauza lipsei unor date suficiente cu privire la persoanele mai în vârstă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Genetician britanic: Noua variantă a coronavirusului, descoperită prima dată în UK, "cel mai probabil va domina lumea"