Antena Meniu Search
x

Video Grecia, Bulgaria şi Croaţia au început să emită certificate digitale de călătorie. Când vor fi disponibile în România

Este documentul care ne redeschide lumea şi şapte ţări europene au început deja să îl emită, cu o lună mai devreme decât ne aşteptam. Printre ele, Grecia, Bulgaria şi Croaţia, destinaţii preferate de mulţi dintre noi pentru vacanţa de vară. Documentul este securizat şi va fi eliberat gratuit în toate statele membre UE.

de Redactia Observator

la 02.06.2021, 21:03

Vezi și
  • La noi va fi disponibil până la sfârşitul acestei luni, promit autorităţile, care acum testează platforma

Vecinii bulgari sunt printre primii europeni care îşi pot elibera deja certificatul digital pentru călătorie, la fel şi grecii sau croaţii. La fel şi cetăţenii germani, polonezii, cehii şi danezii. Trebuie să aibă schema completă de vaccin, să fi avut deja boala sau să aibă un test PCR negativ, făcut cu 72 de ore înainte de orice călătorie. 

Davor Bozinovic, ministrul croat de Interne: Pe această platformă pot încărca certificatul digital, o procedură care durează 20 de secunde sau mai puţin.

Primii turiști au luat deja drumul Bulgariei

Este o gură de aer pentru statele care depind de turism. Ieri, cea mai mare staţiune de pe litoralul bulgăresc, Sunny Beach, s-a redeschis. Aşa că primii turişti, printre ei şi numeroşi români, şi-au ocupat locul pe şezlonguri. Gradul de ocupare este, pentru moment, de 20%. 

Ioanina, turistă din România: Îmi place foarte mult în Sunny Beach, suntem aici pentru al şaptelea an la rând. Nu am avut nicio problemă la graniţă.  

În iunie, aşteptăm turişti din România, Bulgaria, câţiva din Polonia. Sperăm şi la turişti din Olanda. Au anunţat zboruri de pe 15 iunie. Mai sunt semne că Europa îşi revine la viaţă. Aeroportul Barajas din Madrid este din nou plin, la fel şi Frankfurt, cel mai mare aeroport din Germania.

Sacha Koenig, şef operaţional aeroport: Suntem departe de cifrele cu care eram obişnuiţi. Dar tendinţa este clar pozitivă.  

Tot mai multe state din UE renunță la restricții

Pentru ca turiştii să aibă parte de o vacanţă cât mai aproape de normal, statele încearcă să renunţe la cât mai multe restricţii. După luni de interdicţii, italienii au putut să ia din nou masa la restaurant.  

Tot la timp pentru concediul de vară, Comisia Europeană ia în calcul şi alte relaxări, mai ales pentru familiile cu copii. Astfel, minorii sub şase ani ar trebui să nu mai aibă nevoie de test pentru a călători, iar cei de pânâ în 12 ani, pentru care nu este încă disponibil niciun vaccin, să nu mai fie nevoiţi să stea în carantină, dacă ambii părinţi sunt vaccinaţi. Noile condiţii ar putea intra în vigoare tot de la 1 iulie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Grecia, Bulgaria şi Croaţia au început să emită certificate digitale de călătorie. Când vor fi disponibile în România