Gripa aviară scumpește "bijuteria culinară" a Franței. Producătorii de fois gras se pregătesc chiar și de o dublare a prețurilor
Gripa aviară îi lasă pe francezi - de sărbători - fără fois gras. Iar dacă se va găsi, va fi mult mai scump. Crescătorii spun că, din cauza epidemiei, au fost nevoiţi să-şi taie răţoii şi gâscanii de la care obţineau preparatul de lux. Ficatul femelelor este mult mai mic şi mai greu de prelucrat, iar asta înseamnă că o cutie de fois gras va costa mult mai mult.
Unii comercianţi au avansat chiar o dublare a preţurilor. Oricum, activiştii pentru drepturile animalelor denunţă de foarte mult timp producerea fois gras, pentru că acesta implică supraalimentarea păsărilor, pentru a li se mări foarte mult ficatul. Este motivul pentru care însuşi Regele Charles a interzis prezenţa acestui pate în reşedinţele monarhiei britanice. Însă Franţa continuă să fie cel mai mare producător, dar şi consumator din lume.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰