Antena Meniu Search
x

Gustavo Petro, primul preşedinte "de stânga" din istoria Columbiei, acuză grav Statele Unite: "Sunt pe cale de a ruina practic toate economiile lumii"

Statele Unite ruinează economiile din întreaga lume prin creşterea dobânzilor, a afirmat joi preşedintele columbian, Gustavo Petro, citat de AFP.

de Redactia Observator

la 20.10.2022, 08:11

Gustavo Petro, primul preşedinte "de stânga" din istoria Columbiei, acuză grav Statele Unite: "Sunt pe cale de a ruina practic toate economiile lumii"
- Profimedia

"Statele Unite sunt pe cale de a ruina practic toate economiile lumii", a spus el în timpul unei întâlniri cu responsabili şi locuitori ai oraşului Turbo (nord-vest), notează Agerpres. În opinia sa, ţările sunt ameninţate de recesiune şi de "rata mare a dobânzii" stabilită de Rezerva Federală americană (Fed) care atrage "capitalurile ţărilor sud-americane". "Statele Unite iau decizii pentru a se proteja, uneori fără să se gândească la ce vor implica acţiunile lor. Economia naţiunilor latino-americane se goleşte (...) Monedele noastre se depreciază, nu doar pesoul columbian", a avertizat el.

De la începutul anului, moneda columbiană s-a depreciat cu 16% faţă de dolar

Primul preşedinte de stânga al Columbiei, Gustavo Petro a prezis o criză globală, printre altele, din cauza a ceea ce el a numit "războiul gazului" din Europa, în urma conflictului dintre Rusia şi Ucraina. Pentru a lupta împotriva inflaţiei, Fed şi-a majorat dobânzile de referinţă de cinci ori din martie, trecându-le de la intervalul 0-0,25% în care se aflau din martie 2020, la 3,00-3,25%. În consecinţă, datoria în dolari a Columbiei ar putea creşte accelerat şi o scurgere de capital ar putea avea loc datorită perspectivei investitorilor de a obţine un profit mai mare, estimează analiştii.

De la începutul anului, moneda columbiană s-a depreciat cu 16% faţă de dolar. În Columbia, un dolar valorează 4.700 de pesos, ceva nemaivăzut până în prezent, scrie AFP. Finanţate de datoria aflată în plin val de inflaţie şi necuantificate, acestea au declanşat o furtună pe pieţe. Jeremy Hunt a redus sprijinul energetic la şase luni faţă de doi ani înainte, în contextul în care preţurile gazelor au crescut de la an la an, mai ales de când Rusia a invadat Ucraina. La 10,1% anual în septembrie, inflaţia din Marea Britanie este cea mai mare dintre ţările G7 şi la un nivel maxim în ultimii patruzeci de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Gustavo Petro, primul preşedinte "de stânga" din istoria Columbiei, acuză grav Statele Unite: "Sunt pe cale de a ruina practic toate economiile lumii"