Antena Meniu Search
x

Guvernatorul New York-ului Andrew Cuomo ''a hărțuit sexual mai multe femei'' și a creat ''un mediu de lucru toxic'', arată o anchetă independentă

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a fost acuzat că a hărțuit sexual mai multe femei, supunându-le unor atingeri şi săruturi nedorite, arată datele unei anchete independente. Procurorul general al statului, Letitia James, a declarat că acesta a încălcat legile statale și federale.

de Redactia Observator

la 03.08.2021, 22:49

Guvernatorul New York-ului Andrew Cuomo ''a hărțuit sexual mai multe femei'' și a creat ''un mediu de lucru toxic'', arată o anchetă independentă
Guvernatorul New York-ului Andrew Cuomo ''a hărțuit sexual mai multe femei'' și a creat ''un mediu de lucru toxic'', arată o anchetă independentă - Profimedia Images

Ca răspuns, Andrew Cuomo a negat că ar fi atins în mod necorespunzător pe cineva și a promis că va continua să fie guvernator. Mai mulți parlamentari de stat, inclusiv colegi democrați, spun însă că ar trebui să demisioneze.

Ancheta a fost începută anul trecut, după ce mai multe femei au prezentat acuzații de conduită sexuală nepotrivită împotriva guvernatorului. Anchetatorii au stat timp de cinci luni de vorbă cu aproape 200 de persoane, inclusiv cu membri ai personalului. Zeci de mii de documente, texte și imagini au fost revizuite ca parte a anchetei.

"Ancheta independentă a concluzionat că guvernatorul Andrew Cuomo a hărțuit sexual mai multe femei și, prin acest lucru, a încălcat legea federală și cea de stat", a spus doamna James. Acesta, a spus ea, a iniţiat ''atingeri nedorite și non-consensuale și a făcut numeroase comentarii jignitoare''.

Pe lângă acuzațiile de hărțuire, guvernatorul este acuzat că a creat un ''mediu de lucru ostil și toxic''. Joon Kim, care a făcut parte din conducerea anchetei, a spus: ''Era o cultură în care nu puteai spune nu guvernatorului, și dacă îl supărai pe el sau pe personalul lui aflat în poziţii superioare, ai fi fost dat deoparte sau mai rău''.

Pe acelaşi subiect

Andrew Cuomo neagă toate acuzaţiile

În declarația sa, Cuomo a afirmat: ''Vreau să ştiţi direct de la mine că nu am atins pe nimeni în mod necorespunzător și nu am făcut avansuri sexuale inadecvate. Am 63 de ani. Mi-am trăit întreaga viață de adult în vizorul publicului." 

Senatorii din New York, democrații Chuck Schumer și Kirsten Gillibrand, s-au folosit de rezultatele anchetei pentru a-i cere din nou demisia. ''Raportul de astăzi al procurorului general al statului New York a confirmat și coroborat acuzațiile femeilor curajoase care s-au prezentat pentru a-și împărtăși poveștile - și le recomandăm tuturor femeilor să facă acest lucru'', au spus ei.

Ancheta este mai degrabă civilă decât penală, deci nu va duce direct la acuzații. Dar poliția ar putea folosi raportul pentru a lua măsuri suplimentare și este probabil să joace un rol esențial într-o anchetă separată de destituire cu care politicianul se confruntă. Cuomo a reușit să supraviețuiască primului val al poveștii printr-un amestec de negări şi scuze, în speranța că tensiunea politică va trece. Pare hotărât să urmeze aceeași strategie din nou.

Popularitatea sa a fost afectată, adversarii săi s-au înmulțit, iar instituția democratică continuă să se distanțeze de omul care a fost odată una dintre vedetele de top ale partidului. Următoarea mișcare ar putea veni de la președintele Joe Biden, care a spus că își rezervă judecata până la finalizarea anchetei, notează BBC

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Guvernatorul New York-ului Andrew Cuomo ''a hărțuit sexual mai multe femei'' și a creat ''un mediu de lucru toxic'', arată o anchetă independentă