Antena Meniu Search
x

Ia românească, motiv de scandal la Londra. O femeie de culoare care poartă bluza tradiţională a stârnit reacţii dure

Ia românească a ajuns subiect de controversă. Este scandal la Institutul Cultural Român din Londra, după ce un model de culoare a îmbrăcat bluza tradiţională.

Vezi și

Ia românească a ajuns subiect de controversă. Este scandal la Institutul Cultural Român din Londra, după ce un model de culoare a îmbrăcat bluza noastră tradiţională, în videoclipul dedicat Centenarului Marii Uniri. Reacţiile nu au întârziat să apară imediat pe internet. ICR neagă că ar avea vreo legătură cu ideea clipului.

O femeie de culoare se plimbă pe străzile Londrei îmbrăcată într-un port popular tradiţional românesc. Modelul poartă un costum popular din zona Olteniei. Videoclipul promovează România cu ocazia Centenarului Marii Uniri. 

Andreea Tănsescu, fondatoarea La Blouse Roumaine:

Cred că această este problema că nu avem un mesaj clar şi faptul că este foarte puţin probabil ca un african să vină în România să îşi promoveze cultura cu oameni de la noi din Maramureş.

Ia românescă nu este doar ia românească, sunt variaţiuni la toate popoarele din Balcani, reacţionează chiar şi designerul Cătălin Botezatu.

Imaginile au fost publicate pe o reţea de socializare. Şi au stârnit sute de comentarii. 

"Nu mă reprezintă. Poate să se îmbrace cum vrea, dar nu poate fi niciodată emblema ţărăncii române", susţine un internaut.

Andreea Tănsescu, fondatoarea La Blouse Roumaine:

Este absolut firesc ca opinia public să aibă o problemă cu ceea ce noi numim identitate culturală, cu aceasta reprezentare. Cine suntem până la urmă.

Institutul Cultural Român a declarat că "materialul este o iniţiativă independentă realizată în regim privat, o echipă creativă și reunită în proiectul „RomânIA Centenară".

Cristian Chiriac, fondatorul "România Centenară":

Oricine din lumea asta, care îşi doreşte să păstreze, să îmbrace un costum popular are voie. ICR nu a avut niciodată acest videoclip pentru că nu este produs pentur ICR. Este o joacă de-a noastră în care am filmat o femeie îndrăgostită de portul popular românesc.

Însă, videoclipul începe cu imagini din Institutul Cultural Român din Londra.  

După reacţiile dure de pe reţelele de socializare, videoclipul a fost şters de pe pagina "România Centenară".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Ia românească, motiv de scandal la Londra. O femeie de culoare care poartă bluza tradiţională a stârnit reacţii dure