Antena Meniu Search
x

Imagini umilitoare cu poliţia germană împotmolită în noroi, în lupta cu activiştii la Lützerath. Satul, demolat pentru extinderea unei mine de cărbune

Scene de tragicomedie în cătunul german Lützerath unde s-au dus adevărate lupte în ultimele zile între activiștii de mediu și poliție. Satul a fost practic distrus complet pentru extinderea unei mine de cărbune. Ultimele clădiri au fost demolate duminică. Mai multe filmări cu polițiștii blocați în noroi au devenit virale. Forţele trimise să-i alunge pe activişti de abia se puteau ţine pe picioare şi chiar s-au târât prin noroi.

de Redactia Observator

la 16.01.2023, 14:45

Vezi și

Duminică ultimele clădiri din Lützerath - inclusiv ferma Eckardt Heukamp - au fost demolate, potrivit DW.  Poliția germană a anunțat că a evacuat aproape toți activiștii din satul situat în Renania de Nord-Westfalia, vestul Germaniei. Sute de agenți au îndepărtat cu forţa 300 de activiști veniţi pentru a opri distrugerea cătunului, o operațiune care a început miercurea trecută. Activiștii au încercat să se baricadeze în sat, ba chiar și-au construit căsuțe în copaci. 

În weekend conflictul a luat amploare, fiind filmate confruntări între poliție și activiști. Oamenii legii au fost acuzați de acte de violență și apoi au devenit ținta glumelor pe internet după ce în câteva filmări apar împotmoliți în noroi pe un câmp din zonă unde aveau loc confruntările. 

În alte înregistrări, poliţiştii îi lovesc cu bastoanele şi îi împing pe activişti. La rândul lor activiştii au aruncat cu bile de noroi în poliţie. Două persoane încă blocau duminică un tunel subteran, potrivit poliției care a anunțat că a demontat 35 de căsuțe din copaci. Activiștii s-au luptat ca satul Lützerath și altele din regiune să nu fie fie demolate, iar cărbunele de sub ele să rămână neexploatat.

Printre cei care au ajuns în satul german s-a numărat și suedeza Greta Thunberg. Multe figuri importante din partidul Verzilor, ecologist, au fost de acord cu acest proiect iar asta i-a supărat pe mulţi activişti. "Faptul că Verzii fac compromisuri cu astfel de companii arată unde se află de fapt prioritățile lor", a transmis Greta Thunberg.  Politicianul Marco Böhme şi-a exprimat pe Twitter satisfacţia de a vedea poliţiştii târându-se prin noroi după "scenele de violenţă" la adresa activiştilor.

Activiștii spun că arderea cărbunelui subminează eforturile Germaniei de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Satul este deținut de compania de energie RWE, iar ultimul locuitor s-a mutat de acolo în urmă cu un an. Germania a promis că va elimina treptat energia pe bază de cărbune până în 2030, mai devreme decât ţinta iniţială de 2038. Lützerath ar trebuie să fie ultimul sat înghițit de mina de lignit Garzweiler.

Compania RWE care deţine mina a spus că lignitul de sub sat este necesar chiar pentru această iarnă. Aproximativ 20 de protestatari au fost răniți și duși la spital, potrivit unui medic al grupului de activiști. Iar un purtător de cuvânt al poliției a declarat că aproximativ 70 de agenţi au fost răniți de când au început să-i alunge pe oameni din zonă. Mulți dintre ei au fost răniți în timpul ciocnirilor de sâmbătă. Organizatorii protestului au declarat că aproximativ 35.000 de protestatari au manifestat sâmbătă, în timp ce oficialii de poliție au estimat un număr de aproximativ 15.000.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Imagini umilitoare cu poliţia germană împotmolită în noroi, în lupta cu activiştii la Lützerath. Satul, demolat pentru extinderea unei mine de cărbune