Antena Meniu Search
x

În Departamentul de Stat al SUA, majoritatea posturilor de decizie sunt VACANTE

Diplomația Statelor Unite se află într-un proces radical de schimbare a personalului de decizie după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă. Majoritatea posturilor la poziția înalți funcționari din Departamentul de Stat sunt încă vacante. La demisiile depuse de cei care au fost numiți în posturi înalte de fosta administrație Obama s-a adăugat și retragerea unor diplomați care nu au fost de acord cu politica lui Donald Trump.

Diplomația Statelor Unite se află într-un proces radical de schimbare a personalului de decizie după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă. Majoritatea posturilor la poziția înalți funcționari  din Departamentul de Stat sunt încă vacante. La demisiile depuse de cei care au fost numiți în posturi înalte de fosta administrație Obama s-a adăugat și retragerea unor diplomați care nu au fost de acord cu politica lui Donald Trump.

Publicația Washington Times, apropiată de Partidul Republican, menționa recent că 1000 de funcționari ai Departamentului de Stat ar fi semnat un protest față de măsurile anunțate de noua administrație, ca un gest de frondă, însoțit de demisii.

Pe site-ul Departamentului de Stat pot fi accestate pozițiile vacante. Majoritatea posturilor din vârful ierarhiei instituției sunt libere. Secretarul de Stat Tillerson nu are încă un secretar adjunct iar din pozițiile de subsecretar sunt vacante cinci posturi din șapte. Noul șef al diplomației de la Washington are ca primi colaboratori doar doi subsecretari de stat:Thomas Shannon, care provine  din ,,dinastia Obama”, fiind numit  să coordoneze afacerile politice în februarie 2016, și  Bruce Wharton, aflat în postul destinat diplomației publice din 8 decembrie 2016.Doar consiliera Departamentului,cu o funcție echivalentă de secretar general într-un minister, Kristie Kenney, numită în 12 februarie 2017, este un ,,produs”pur al epocii Trump .

Fără Victoria Nuland

Pe acelaşi subiect

Situația este asemănătoare și în posturile cu mare influență și reprezentative pentru diplomația americană. Astfel la poziția ,,Special Envoys” sunt în prezent vacante 11 din cele 18 posturi; la ,,Special Representativ” sunt vacante 10 din 15 posturi.Responsabili pentru problema neproliferării nucleare,Afganistan și Pakistan, comunitățile musulmane sunt neocupate. De asemenea 3 posturi din cele 7 de,,Ambasador as Large” și 5 din 14 posturi de coordonatori sunt libere.La ,,Special adviser” 3 din cele 7 posturi ale organigramei sunt vacante ,la fel , numeroase din birourile și oficiile Departametului nu au încă șefi. Binecunoscuta Victoria Nuland,care conducea Biroul Europa (EUR) este demisionată .Nu este ocupată nici poziția de purtător de cuvânt, conferințele zilnice de presă nu și-au deschis ,,stagiunea”.

 SCANDALURI CU AMBASADORI ȘI SOROS

Tranziția puterii la Washington i-a lăsat pe ambasadorii Statelor Unite fără controlul  strict al Departamentului de Stat. Mulți au demisionat, alții nu sunt siguri că vor râmăne în posturi. Ca atare, unii șefi de misiuni își fac politica personală sau promovează alte  interese.

Ambasadorul american de la Tirana, Donald Lu este în centrul unui scandal uriaș pentru amestecul  brutal  și partizan în problemele politice ale Albaniei și având un conflict deschis cu Procurorul general al acestei țări. Washington Times acuza că diplomatul nu urmărește promovarea intereselor Statelor Unite ci pe cele ale lui George Soros, considerînd că miliardrul a ,,contaminat” Departamentul de Stat și a declanșat sentimente antiamericane în numeroase țări din Estul Europei și Balcani.În Macedonia s-a înființat în ianuarie organizația SOS(Stop Organizației Soros).. O serie de declarații și poziții controversate ale ambasadorului Hans Klemm la București au creat confuzii și dispute legate de implicarea acestuia în politica românească , în afara statutului său diplomatic.

 DAN CONSTANTIN

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vi s-a întâmplat să vă împrumutaţi pentru a merge în concediu?
Observator » Stiri externe » În Departamentul de Stat al SUA, majoritatea posturilor de decizie sunt VACANTE