Antena Meniu Search
x

"În prima săptămână am fost în stare de şoc". Un ofițer rus dezvăluie de ce a riscat totul pentru a scăpa din războiul lui Putin

 A fost nevoie de câteva săptămâni în care a dormit pe lăzi de grenade drept pat şi şi-a ascuns faţa de ucraineni, pe fondul unui sentiment tot mai mare de vinovăţie, pentru ca un ofiţer rus de rang inferior să ajungă la concluzia că "asta nu e bătălia pe care trebuia să o ducă el", scrie CNN

de Redactia Observator

la 23.05.2022, 13:27

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

“Eram obosiți și murdari. În jurul nostru mureau oameni. Nu am vrut să simt că sunt parte din asta, dar am fost”, a declarat ofițerul pentru CNN. Când nu a mai suportat, bărbatul s-a dus la comandantul său și și-a dat demisia pe loc. 

Trupele ruse s-au confruntat cu un moral scăzut încă de la debutul războiului și cu pierderi grele în Ucraina, potrivit evaluărilor oficialilor occidentali, inclusiv Pentagonul. Agenția de Informații, Cibernetică și Securitate din Marea Britanie spune că unii chiar au refuzat să execute ordinele. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la  solicitarea CNN, în acest sens.

Ofiţerul a mărturisit că a făcut parte din trupele comasate în vestul Rusiei, care au declanşat temerile globale privind un posibil conflict în Ucraina. Dar a spus că nu s-a gândit prea mult la asta, nici măcar pe 22 februarie, când lui şi camarazilor săi li s-a cerut să predea telefoanele mobile în timp ce erau staţionaţi în Krasnodar, în sudul Rusiei, fără nicio explicaţie.

În acea noapte au petrecut ore întregi vopsind dungi albe pe vehiculele militare. Apoi li s-a spus să le spele. "Desenaţi litera Z, ca în Zorro", îşi aminteşte că i s-a ordonat. “A doua zi ne-au dus în Cimeea. Sincer, nu credeam că vom merge în Ucraina. Nu credeam că se va ajunge aici”.

Pe acelaşi subiect

Două zile mai târziu, li s-a ordonat să intre în Ucraina. "Unii băieţi au refuzat categoric. Au scris un raport şi au plecat. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu ei. Eu am rămas. Nu ştiu de ce. A doua zi am plecat".

Unii soldați ruși au demisionat când li s-a cerut să meargă în Ucraina

Ofiţerul a spus că nu ştia care este scopul misiunii şi că afirmaţiile bombastice ale preşedintelui Vladimir Putin, potrivit cărora Ucraina face parte din Rusia şi trebuie "denazificată", nu au ajuns la urechile soldaților. 

Primul lucru pe care şi-l aminteşte militarul după ce unitatea sa a trecut graniţa a fost că a văzut cutii de raţii uscate ruseşti împrăştiate peste tot şi grămezi de echipamente distruse. "Stăteam în camionul Kamaz şi ţineam strâns la mine o armă. Aveam un pistol şi două grenade la mine", a spus el.

Soldatul își amintește că în timp ce se apropiau de un sat din Herson, un bărbat cu un bici a început să biciuiască convoiul şi să ţipe: "Sunteţi cu toţii terminaţi! Aproape că s-a urcat în cabina în care ne aflam. Avea ochii înlăcrimaţi. M-a impresionat puternic", a adăugat el. "În general, când îi vedeam pe localnici, ne tensionam. Unii dintre ei ascundeau arme sub haine, iar când se apropiau, trăgeau focuri de armă. În prima săptămână am fost în stare de şoc. Nu m-am gândit la nimic".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » "În prima săptămână am fost în stare de şoc". Un ofițer rus dezvăluie de ce a riscat totul pentru a scăpa din războiul lui Putin