Antena Meniu Search
x

Incendii devastatoare în Grecia, sunt 81 de morți și peste 200 de răniți. Guvernul a decretat trei zile de doliu național

81 de oameni au murit în incendiile care au afectat Grecia în ultimele zile! Imaginile sunt de coşmar, motiv pentru care presa elenă vorbeşte despre incendii de proporţii bibilice. Mai mult, Grecia este zguduită de două scandaluri de proporţii.

Vezi și

81 de oameni au murit în incendiile care au afectat Grecia în ultimele zile! Imaginile sunt de coşmar, motiv pentru care presa elenă vorbeşte despre incendii de proporţii bibilice. Mai mult, Grecia este zguduită de două scandaluri de proporţii. Pe de o parte, autorităţile - în frunte cu premierul - susţin posibilitatea ca focul să fi pus de samsarii imobiliari, care vor să cumpere la preţuri de nimic terenurile pârjolite de flăcări. De cealaltă parte, există voci care susţin că poliţiştii şi pompierii nu au acţionat aşa cum trebuie ca să limiteze dezastrul.

Imaginile filmate din elicopter de forţele armate elene arată amploarea distrugerilor lăsate în urmă de flăcări. Staţiunea Mati a fost, practic, rasă de pe faţa pământului. La fel şi o localitate învecinată. Autorităţile se tem că bilanţul negru va creşte. Alte zeci de victime s-ar putea afla sub ruinele caselor arse din temelii.

În ciuda mobilizării imediate şi rapide a pompierilor, rafalele puternice de vânt şi viteza cu care înainta focul au dus la răspândirea lui rapidă în zonele locuite.

Mai mulţi oficiali greci susţin însă că focul a fost pus intenţionat, pentru a scădea preţul terenurilor din zonele afectate. Potrivit datelor obţinute cu ajutorul unor drone furnizate de Statele Unite, cel puţin 15 incendii au izbucnit din cauza unor mâini criminale. Şi asta pentru că s-au declanşat simultan.

Autorităţile de la Atena au aprobat un ajutor de urgenţă de 20 de milioane de euro pentru victimele incendiilor. Grecia a activat mecanismul european de protecţie civilă. Cipru şi Spania au mobilizat deja pompieri şi echipament de intervenţie în zonele afectate. Italia, Polonia, Germania şi Franţa şi alte state au oferit, de asemenea, ajutor. Iar România a trimis două avioane militare capabile să stingă focul din aer, precum şi 20 de soldaţi.

De asemenea, Ambasada României la Atena a adresat un mesaj de condoleanţe şi a pus la dispoziţia românilor două numere de telefon, pentru cei care ar putea avea nevoie de asistenţă consulară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Incendii devastatoare în Grecia, sunt 81 de morți și peste 200 de răniți. Guvernul a decretat trei zile de doliu național