Antena Meniu Search
x

India joacă la două capete. Condamnă războiul din Ucraina, dar îi dă o mână de ajutor lui Putin

În timp ce condamnă războiul pornit de Rusia în Ucraina, India îi oferă în continuare lui Putin o mână de ajutor din punct de vedere financiar, crescând achiziţiile de petrol şi cărbune, relatează CNN.

de Redactia Observator

la 05.10.2022, 18:04

India condamnă războiul, dar susţine financiar Rusia
India condamnă războiul, dar susţine financiar Rusia - Hepta

Deşi India părea că dă semne de distanţare faţă de Rusia în urmă cu o lună, atunci când prim-ministrul indian Narenra Modi i-a spus lui Vladimir Putin că „nu suntem într-o eră a războiului”, realitatea pare că este alta. În loc să taie legăturile economice cu Kremlinul, aşa cum a îndemnat Occidentul, India a crescut achiziţiile de petrol, cărbune şi îngrăşăminte ruseşti.

India s-a abţinut de la voturile de condamnare a Rusiei la ONU

New Delhi s-a abţinut, de asemenea, şi de la voturile de condamnare a Rusiei la Organizaţia Naţiunilor Unite, oferind astfel un vot de încredere pentru regimul lui Putin. Săptămâna trecută, India s-a abținut să voteze o rezoluţie prin care Rusia era condamnată pentru referendumurile din cele patru regiuni ale Ucrainei, folosite ca pretext pentru anexarea ilegală a teritoriului ucrainean. O măsură care a crescut semnificativ miza războiului.

Potrivit CNN, India este „profund deranjată” de evoluțiile din Ucraina, a declarat Ruchira Kamboj, reprezentantul permanent al New Delhi la ONU. Însă, a cerut doar o "încetare imediată a focului și rezolvarea conflictului”. Această aparentă contradicție exemplifică poziția unică a Indiei față de război: se distanțează verbal de Rusia, dar menţine legături esențiale cu Moscova datorită importurilor.

Pe acelaşi subiect

În timp Rusia comasa truse la graniţa cu Ucraina în decembrie 2021, premierul indian îl primea pe Putin la New Delhi în timpul celui de-al 21-lea summit anual India-Rusia. "Dragul meu prieten, președintele Vladimir Putin”, a spus Modi, "atașamentul dumneavoastră față de India și angajamentul dumneavoastră personal simbolizează importanța relațiilor dintre India și Rusia și vă sunt foarte recunoscător pentru asta”.

New Delhi şi Moscova, legături încă de pe vremea Războiului Rece

Legăturile strânse dintre New Delhi şi Moscova datează încă de pe vremea Războiului Rece, India fiind dependentă de Kremlin pentru echipamente militare - o legătură vitală în contextul tensiunilor continue ale Indiei cu China, la graniţa comună din Himalaya. Totuşi, potrivit analiștilor, India este îngrijorată de faptul că izolarea din ce în ce mai mare a lui Putin ar putea apropia Moscova de Beijing.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » India joacă la două capete. Condamnă războiul din Ucraina, dar îi dă o mână de ajutor lui Putin