Antena Meniu Search
x

Live Text Război Rusia - Ucraina, ziua 224. Putin a făcut "corecturi" la ordinul de mobilizare parțială. Armata rusă, împinsă înapoi pe toate fronturile

Război Rusia - Ucraina, ziua 224. Armata Ucrainei continuă să-şi elibereze teritoriul atât în est, cât şi în sudul ţării, iar forţele ruseşti nu par să o poată opri. Contraofensiva, însă, a dus la noi atacuri în Kiev, chiar în această dimineaţă. Şapte drone kamikaze au fost lansate şi cel puţin o persoană a murit. În acest context, unii experţi avertizează că Vladimir Putin, încolţit, ar putea recurge la arma nucleară. Alţi analişti prevăd un final cu totul diferit al războiului: înlăturarea lui Putin şi destrămarea Federaţiei Ruse. Uniunea pregăteşte deja cel de-al optulea pachet de sancţiuni.

de Redactia Observator

la 05.10.2022, 22:10

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 22:10. New York Times: Washingtonul crede că anumite persoane din guvernul ucrainean au fost în spatele asasinării Dariei Dughina

Agențiile americane de informații cred că unele persoane din guvernul ucrainean au autorizat atacul cu bombă din august, care a ucis-o pe Daria Dugina, fiica unui important naționalist rus. Experții de la Washington cred că această operațiune face parte dintr-o campanie sub acoperire a Ucrainei care ar putea extinde conflictul, notează New York Times.

UPDATE 21:30. Ucrainenii susțin că rușii evacuează răniții și echipamentul avariat din Herson

Pe acelaşi subiect

Armata ucraineană anunţă că, pe măsură ce forţele sale înaintează în regiunea de sud a Hersonului, unităţile ruse au suferit pierderi şi încearcă să îşi evacueze răniţii şi echipamentul avariat în cele mai apropiate puncte de trecere peste fluviul Nipru, relatează CNN.

”În special, inamicul a mutat până la 150 de militari răniţi şi aproximativ 50 de unităţi de echipament militar avariat în aşezarea Vesele, lângă hidrocentrala Kahovka”, a precizat Statul Major, potrivit news.ro.

De asemenea, există un pod grav avariat lângă hidrocentrala Kakhovka situată în Nova Kakhovka. Forţele ucrainene au făcut progrese pe malul vestic al Niprului.

UPDATE 20:25. Rusia ar vrea să trimită Germaniei gaze prin Nord Stream 2, însă Berlinul refuză

Rusia s-a declarat miercuri dispusă să livreze gaz Europei printr-o linie a gazoductului Nord Stream 2 care nu a fost afectată de recentele scurgeri de gaze generate de ceea ce pare a fi un sabotaj asupra acestei conducte şi asupra Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania, dar guvernul german a respins această ofertă a Moscovei, relatează agenţiile AFP şi EFE.

''Dacă deciziile juridice necesare sunt luate de europeni cu privire la certificarea sa şi eliminarea restricţiilor, cred că Rusia ar putea, într-un interval scurt de timp, să furnizeze gaz prin această conductă'', a declarat la Viena ministrul rus după reuniunea ţărilor OPEC, transmite news.ro.

Mai devreme însă, un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin a declarat că refuză o astfel de propunere, despre care a mai afirmat că a fost formulată de Moscova de mai multe ori.

''Rusia nu doreşte să furnizeze (gaz) şi caută scuze politice; constatăm astfel că ea nu este un furnizor de încredere, indiferent despre ce conducte ar fi vorba'', a motivat purtătorul de cuvânt al guvernului german.

Conducta Nord Stream 2 nu a funcţionat niciodată, întrucât sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei au împiedicat darea ei în exploatare, iar livrările de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de Moscova în septembrie sub pretextul unor probleme tehnice.

Patru scurgeri de gaze din cele două conducte au fost semnalate săptămâna trecută, ulterior Washingtonul şi Moscova acuzându-se reciproc de un act de sabotaj.

UPDATE 18:30. Rusia preia oficial controlul asupra Centralei nucleare Zaporojie. Putin a semnat decretul

Preşedintele Vladimir Putin a emis, miercuri, un decret prin care transferă în proprietatea Rusiei Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, informează cotidianul Le Monde. "Guvernul Rusiei va trebui să se asigure că instalaţiile centralei nucleare sunt acceptate ca proprietate federală", conform decretului prezidenţial.

Decizia a fost luată în contextul în care Rusia a anexat regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, o acţiune nerecunoscută de Ucraina, de Naţiunile Unite sau de statele occidentale.

Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), urmează să efectueze curând vizite în Rusia şi Ucraina pentru a discuta despre securizarea Centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse, transmite Mediafax.

UPDATE 17:30. Ordinul de mobilizare parțială, "corectat" de Putin

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat miercuri că a semnat un decret prin care se fac "corecturi" la ordinul de mobilizare parţială din 21 septembrie, transmite televiziunea de stat rusă, preluată de Reuters.

În cadrul unor comentarii făcute la o întâlnire cu profesorii, Putin a afirmat că noul decret amână încorporarea pentru mai multe categorii de studenţi, inclusiv cei de la universităţile private acreditate, precum şi pentru anumiţi absolvenţi înscrişi la studii post-universitare.

UPDATE 17:25. Putin l-a promovat la gradul de general-colonel pe cecenul Ramzan Kadîrov

Liderul autoritarist al Republicii ruse cecene Ramzan Kadîrov anunţă miercuri că a fost promovat la gradul de general-colonel de către preşedintele rus Vladimir Putin, în timp ce forţele ruse suferă înfrângeri în Ucraina, relatează AFP.

”Preşedintele rus mi-a decernat gradul de general-colonel. Decretul a fost publicat (...). Vladimir Vladimirovici m-a informat personal şi m-a felicitat”, anunţă într-o postare pe telegram Ramzan Kadîrov. Liderul cecen se declară ”imens de recunoscător” pentru ”înalta apreciere a meritelor” sale, transmite news.ro.

UPDATE 17:10. Polonia, dispusă să primească arme nucleare americane pe teritoriul ei. Putin a amenințat deja că Rusia va riposta

Polonia a iniţiat discuţii cu Statele Unite despre staţionarea de armament nuclear pe teritoriul polonez, în cadrul acţiunilor de contracarare a ameninţărilor Rusiei, afirmă preşedintele Andrzej Duda, în contextul declaraţiilor liderilor de la Moscova privind Ucraina.

Afirmaţiile preşedintelui ridică semne de întrebare privind posibilitatea ca arme nucleare americane să fie staţionate pentru prima dată într-un fost stat membru al Pactului de la Varşovia. Acţiunea ar fi o sfidare a avertismentelor preşedintelui Vladimir Putin, care a semnalat că Rusia va riposta la orice extindere a capabilităţilor militare NATO în fosta zona de influenţă a Moscovei, notează agenţia Bloomberg.

UPDATE 15:40. Moscova amenință cu recucerirea teritoriilor pierdute în urma contraofensivei ucrainenilor

Kremlinul ameninţă miercuri cu o recucerire a teritoriilor pe care le-a pierdut recent în regiunile anexate în sudul şi estul Ucrainei şi dă asigurări că aceste regiuni vor face parte din Rusia ”pentru întotdeauna”, relatează AFP.

”Aceste teritorii vor fi pentru totdeauna ale Rusiei, ele vor fi recucerite”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a făcut aceste declaraţii răspunzând unei întrebări despre frontierele exacte ale regiunilor ucrainene anexate de Moscova zilele trecute, în care forţele ruse au abandonat anumite localităţi, în urma unor contra-ofenive ucrainene, transmite news.ro.

UPDATE 13:09 După ce Putin a promulgat legea anexării, Zelenski declară prin decret "nule" toate decretele lui președintelui rus

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă miercuri că a semnat un decret prin care declară ”nule şi neavenite” toate decretele preşedintelui rus Vladimir Putin şi actele adoptate în vederea implementării acestor decrete privind anexarea unor teritorii ucrainene, începând din 2014 şi până în prezent. ”Am semnat un decret care desemnează drept nule şi neavenite toate decretele preşedintelui Federaţiei ruse (Vladimir Putin) şi toate actele adoptate pentru implementarea acestor decrete în tentativa de anexare a teritoriului nostru din 2014 şi până azi. Orice decizii ruseşti, orice tratate prin care încearcă să ne confişte pământul - toate astea sunt fără valoare”, declară Zelenski.

UPDATE 14:48 Şeful diplomaţiei europene avertizează că războiul din Ucraina intră într-o fază periculoasă

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a avertizat miercuri că războiul din Ucraina intră într-o nouă fază "periculoasă" şi într-un "scenariu înfricoşător" deoarece Rusia înregistrează eşecuri în conflictul convenţional şi ameninţă cu folosirea armelor nucleare, transmite EFE, citată de Agerpres. "Războiul a intrat într-o nouă fază. O fază fără îndoială periculoasă, pentru că ne aflăm în faţa unui scenariu înfricoşător, în privinţa căruia nu trebuie să închidem ochii", a declarat Borrell într-o intervenţie în plenul Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Şeful diplomaţiei europene a spus că veştile de pe câmpul de luptă "sunt bune pentru Ucraina", care "reia ofensiva". În schimb, a avertizat că acest conflict este "un război convenţional în care este implicată o putere nucleară, o putere nucleară care în acest moment înregistrează eşecuri în conflictul convenţional şi care ameninţă cu folosirea armei nucleare". "Este un scenariu cu siguranţă îngrijorător în care trebuie să demonstrăm că sprijinul nostru pentru Ucraina nu slăbeşte", a insistat el. Borrell a explicat că forţele ucrainene avansează pe trei fronturi, însă a amintit că Rusia "continuă să aibă superioritatea numerică şi superioritate de foc (...)". Din acest motiv, Borrell a explicat că forţele ucrainene dezvoltă o tactică de luptă "extraordinar de agilă, de o inteligenţă ieşită din comun, înconjurând zonele forte ruse, creând 'insule' care ajung să fie distruse chiar de însăşi retragerea armatei ruse", iar în acest fel ucrainenii "îşi limitează pierderile şi înaintează pe câmpul de operaţiuni într-o manieră pe care nimeni nu a putut-o anticipa".

"Situaţia armatei ruse este foarte rea, între altele pentru că militarii ruşi nu ştiu la ce foloseşte acest război, iar cei 300.000 care vor fi scoşi din căminele lor pentru a fi duşi pe front vor înţelege cu atât mai puţin", a apreciat şeful diplomaţiei europene. Borrell a subliniat că războiul din Ucraina "se poate câştiga pe câmpul de luptă", dar şi-a exprimat opinia că acest conflict "trebuie câştigat în primul rând pe câmpul ideilor". El a explicat că, dincolo de conflictul care are loc pe teritoriul ucrainean, se poartă "un război pentru supremaţia valorilor", în contextul în care Rusia "desfăşoară o campanie intensă în întreaga lume pentru a explica faptul că urmările acestui război nu provin de la războiul în sine, ci de la sancţiunile pe care le-am impus". În acest sens, Borrell a insistat că UE trebuie să facă "un efort diplomatic imens pentru a explica lumii care este scopul acestui război" şi a atras atenţia că războiul din Ucraina "nu se poate încheia din cauza oboselii lumii occidentale".

UPDATE 12:17 Jurnaliștii ruși se laudă că populația Rusiei a crescut cu 6%, după ce Putin a promulgat legea privind anexarea regiunilor ucrainene

Jurnaliștii de casă ai Kremlinului se laudă că populația Rusiei a crescut cu 6%, după ce Vladimir Putin a promulgat legea privind anexarea celor patru regiuni ucrainene. Grupul jurnaliștilor acreditați la Kremlin a publicat pe Twitter o hartă a Rusiei cu noile teritorii anexate ilegal: Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk. Potrivit lor, populația rusă a crescut cu 6%. Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri legea care oficializează anexarea a patru regiuni din Ucraina, controlate parţial de forţele ruse, a relatat agenţia oficială de presă TASS, preluată de Reuters.

UPDATE 09:46 Aproximativ 700.000 de ruşi au părăsit ţara în două săptămâni de la anunţarea mobilizării parţiale

În nici două săptămâni de când preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat mobilizarea parţială, aproximativ 700.000 de oameni au plecat din Rusia, informează Pravda. Potrivit unor informaţii neoficiale, ar fi vorba de un milion de persoane.

UPDATE 09:40 Putin a promulgat legea privind anexarea a patru regiuni ucrainene

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri legea care oficializează anexarea a patru regiuni din Ucraina, controlate parţial de forţele ruse, a relatat agenţia oficială de presă TASS, preluată de Reuters. Anexarea vizează regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei, notează Agerpres. Rusia a declarat anexările după ce a organizat ceea a a numit referendumuri în zonele ocupate în Ucraina. Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că scrutinele au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi nereprezentative.

UPDATE 08:54 NATO nu a observat modificări în poziţionarea sistemelor nucleare ruse, dar menţine vigilenţa

Alianţa Nord-Atlantică nu a observat modificări în poziţionarea sistemelor nucleare ruse, dar menţine vigilenţa, afirmă un oficial din cadrul NATO, pe fondul preocupărilor privind acţiunile Administraţiei Vladimir Putin. "Nu am observat nicio schimbare în poziţionarea armamentului nuclear al Rusiei, dar Alianţa Nord-Atlantică rămâne vigilentă", a declarat un oficial NATO, sub protecţia anonimatului, conform agenţiei Reuters, citată de Agerpres. Acţiunile Rusiei de a extinde "sistemele noi de distrugere, cu posibilitate duală de lansare, precum şi avertismentele nucleare coercitive" reprezintă o provocare la adresa securităţii şi intereselor NATO, a subliniat oficialul citat.

Kremlinul a refuzat, marţi, să reacţioneze la ceea ce a catalogat drept "retorica nucleară" a Occidentului privind presupusa intenţie a Rusiei de a utiliza arme nucleare în conflictul din Ucraina. Publicaţia britanică The Times a relatat luni că Alianţa Nord-Atlantică a transmis un avertisment statelor membre că preşedintele Vladimir Putin ar vrea să facă o demonstraţie de forţă prin efectuarea unui test nuclear în apropierea frontierelor Ucrainei. Conform cotidianului britanic, armata rusă ar fi transferat un tren al forţelor strategice la bordul căruia s-ar afla muniţie specifică.

"Presa occidentală, politicieni occidentali şi lideri de state s-au lansat acum într-o serie de exerciţii de retorică nucleară. Noi nu vrem să luăm parte la aşa ceva", a reacţionat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia Reuters. Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a avertizat săptămâna trecută că eventuala utilizare a armelor nucleare de către Rusia în conflictul cu Ucraina ar atrage "consecinţe severe". Dmitri Medvedev, fost preşedinte şi prim-ministru al Rusiei, în prezent vicepreşedinte al Consiliului pentru Siguranţă Naţională, a semnalat săptămâna trecută că Moscova are dreptul de a se apăra cu arme nucleare dacă ar fi ameninţată existenţa statului. Anterior, preşedintele Vladimir Putin a afirmat că nu ar ezita să recurgă la arme nucleare dacă vor exista ameninţări asupra teritoriului Rusiei. Preşedintele Vladimir Putin a anunţat vineri anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie şi a cerut armatei ucrainene să înceteze acţiunile beligerante, ameninţând cu o ripostă militară cu arme strategice.

UPDATE 07:23 Atac cu drone sinucigaşe într-un oraş din regiunea Kiev: instalaţii de infrastructură au luat foc, iar cel puţin o persoană a fost rănită

Un atac cu drone sinucigaşe a fost raportat în oraşul Bila Tserkva din regiunea Kiev, în urma căruia mai multe instalaţii de infrastructură au luat foc, iar cel puţin o persoană a fost rănită, notează news.ro. Şeful Administraţiei militare regionale din Kiev, Oleksii Kuleba, a transmis, într-o declaraţie pe Telegram, că în noaptea de 5 octombrie 2022, invadatorii ruşi au atacat cu drone sinucigaşe oraşul Bila Tserkva, relatează Ukrinform.  "Avem informaţii despre mai multe explozii în Bila Tserkva. Potrivit datelor preliminare, oraşul a fost atacat de drone sinucigaşe. Ca urmare, instalaţiile de infrastructură au luat foc. O persoană a fost rănită", a scris Kuleba. Serviciile de urgenţă lucrează la faţa locului. Informaţiile privind distrugerile şi victimele nu au fost încă verificate.

Zelenski: Armata ucraineană desfăşoară o înaintare destul de rapidă şi puternică în sudul ţării noastre

Preşedintele din Ucraina, Volodimir Zelenski, afirmă, în ultimul mesaj video pstat pe reţelele de socializare, că armata ucraineană ”desfăşoară o înaintare destul de rapidă şi puternică în sudul ţării”, notează news.ro. ”Armata ucraineană desfăşoară o înaintare destul de rapidă şi puternică în sudul ţării noastre, ca parte a operaţiunii de apărare actuale. Zeci de aşezări au fost deja eliberate de referendumul rusesc de faţadă numai în această săptămână. În regiunea Herson, în regiunea Harkov, în regiunea Lugansk şi în regiunea Doneţk cu totul”, a transmis Zelenski. Acesta susţine că armata Ucrainei nu se opreşte: ”Războinicii noştri nu se opresc. Şi este doar o chestiune de timp până când îl vom alunga pe ocupant de pe tot teritoriul nostru”.  

Zelenski a discutat din nou cu Biden: Victoria noastră în acest război va arăta cât de mult poate contribui Ucraina la forţa globală a libertăţii

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat cu preşedintele american Joe Biden despre situaţia frontului, sprijinul pentru armata ucraineană, dar şi cooperarea pe alte domenii. ”Victoria noastră în acest război va arăta cât de mult poate contribui Ucraina la forţa globală a libertăţii”, a transmis Zelenski. Acesta a avut o convorbire şi cu Giorgia Meloni, liderul Partidului Fratelli d'Italia, care a câştigat recent alegerile din Italia şi urmează a fi nominalizată premier, notează news.ro.

Preşedintele ucrainean a transmis, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare, că a discutat cu prim-ministrul Indiei despre situaţia de pe linia frontului. ”Kremlinul este cel care face absolut totul pentru ca acest război să se încheie doar pe câmpul de luptă, nu la masa negocierilor”, a transmis Zelenski. Acesta a făcut apel la cei care respectă dreptul internaţional ”să confirme respectul lor, în special pentru principiul inviolabilităţii frontierelor şi al integrităţii teritoriale a statelor”. Zelenski a anunţat, de asemenea, că a discutat cu Giorgia Meloni, liderul forţei politice din Italia care a câştigat alegerile recente. 

”A fost o conversaţie foarte substanţială despre modalităţile de a spori în continuare cooperarea noastră interstatală şi de a consolida capacităţile noastre - atât ale Ucrainei, cât şi ale Italiei. În numele tuturor ucrainenilor, am mulţumit Italiei pentru pachetele puternice de sprijin pentru apărare. Aşteptăm cu nerăbdare vizita oficială a doamnei Meloni la Kiev”, a mai transmis Zelenski. Acesta a anunţat, totodată, că a avut o nouă convorbire cu preşedintele american Biden. ”În primul rând, i-am mulţumit pentru un alt pachet de sprijin pentru apărare pentru ţara noastră, în special pentru noile HIMARS. Şi, în general, am remarcat faptul că succesele armatei noastre - toate succesele de a reda libertatea poporului nostru - sunt succesele noastre comune, victoriile noastre comune. Datorită unităţii Ucrainei, a Statelor Unite ale Americii şi a tuturor partenerilor noştri din lumea liberă, libertatea are astăzi cea mai mare forţă din ultimele decenii şi demonstrează victorii concrete în confruntarea cu tirania”, a mai afirmat Zelenski.  

Acesta a precizat că a discutat cu Biden şi aspecte care ţin de cooperarea în afara sferei apărării, în special sprijinul financiar - pachetul de sprijin în valoare de peste 12 miliarde de dolari. ”Am discutat, de asemenea, despre paşii politici, despre cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale. Şi am fost deosebit de încântat să aud cuvintele preşedintelui Biden, care a spus că militarii noştri inspiră întreaga lume, poporul nostru inspiră întreaga lume. Şi pe bună dreptate. Victoria noastră în acest război va arăta cât de mult poate contribui Ucraina la forţa globală a libertăţii, la forţa globală a democraţiei”, a mai transmis Zelenski.  

Poliţia ucraineană susţine că a descoperit o "cameră de tortură" într-un oraş ocupat anterior

Poliţia ucraineană a afirmat, marţi, că a descoperit o "cameră de tortură" în oraşul Pisky-Radkivski, care a fost ocupat de Rusia, în estul regiunii Harkov, transmite CNN, citat de news.ro. Printre obiectele găsite, potrivit Poliţiei, se numără un container plin de dinţi de aur extraşi. "După eliberarea satului Pisky-Radkivski, locuitorii locali au raportat Poliţiei că în subsolul uneia dintre case erau ţinuţi prizonieri - locuitori locali, soldaţi ATO [Operaţiunea Antiteroristă] şi prizonieri de război din cadrul Forţelor Armate ale Ucrainei", a declarat Serhiy Bolvinov, şeful Departamentului de investigaţii al Poliţiei Naţionale din regiunea Harkov, într-o declaraţie pe Facebook. Bolvinov a precizat că locuitorii din zonă au auzit ţipete constante din clădire. "Anchetatorii şi procurorii lucrează pentru a stabili toate faptele care au avut loc în această cameră de tortură", a spus el.

Ucraina îşi propune să repornească reactoarele de la Centrala Nucleară Zaporojie

Ucraina ia în considerare repornirea celei mai mari centrale nucleare din Europa – Zaporojie - pentru a asigura siguranţa acesteia, la doar câteva săptămâni după temerile legate de un dezastru cauzat de radiaţii la instalaţia ocupată de Rusia, a declarat marţi preşedintele companiei care operează centrala pentru Associated Press, citată de news.ro. Centrala nucleară Zaporojie a apărut ca unul dintre cele mai îngrijorătoare puncte de focar ale invaziei Rusiei în Ucraina. Aceasta a fost avariată în timpul luptelor, ceea ce a provocat o alarmă internaţională, iar şeful acesteia a fost reţinut de forţele de ocupaţie pe parcursul weekend-ului, înainte de a fi eliberat luni.

Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a închis ultimul dintre cele şase reactoare ale centralei la 11 septembrie, deoarece activitatea militară rusă a întrerupt alimentarea cu energie externă fiabilă pentru răcire şi alte sisteme de siguranţă, ameninţând o topire potenţial catastrofală. Dar acum compania se confruntă cu o altă problemă. Într-un interviu acordat agenţiei Associated Press, preşedintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat că societatea ar putea reporni două dintre reactoare în câteva zile pentru a proteja instalaţiile de siguranţă, pe măsură ce se apropie iarna şi temperaturile scad.

Ultimul reactor operaţional al centralei a fost plasat luna trecută în ceea ce se numeşte "oprire la rece", reducând probabilitatea unei fuziuni periculoase. Dar există în continuare un risc, atâta timp cât în interior există ansambluri de combustibil nuclear, a explicat Kotin. Deteriorarea intenţionată a reactoarelor sau a echipamentelor de siguranţă şi de răcire, sau o defecţiune a acestor sisteme din cauza temperaturilor scăzute, ar putea duce în continuare la un dezastru. "Ai căldură reziduală şi trebuie să asiguri în mod constant lichidul de răcire pentru aceste ansambluri de combustibil. Dacă încetezi răcirea, atunci vei avea topire", a spus el.

Trupele ruseşti ocupă centrala şi zona înconjurătoare, inclusiv oraşul Enerhodar din apropiere, în timp ce mii de muncitori ucraineni continuă să întreţină instalaţia. Centrala este singura sursă de căldură a oraşului, a declarat Kotin. Energoatom ar putea lua o decizie încă de miercuri pentru repornirea reactoarelor. "Noi, în acest moment, evaluăm toate riscurile. Iar acest lucru depinde de vreme. Şi, de fapt, nu avem prea mult timp pentru a face acest lucru", a spus Kotin. La momentul opririi forţate, oficialii ucraineni au avertizat că este doar o măsură provizorie şi, ca atare, nesigură.

Centrala se află într-una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a revendicat ca fiind teritoriul său. Directorul general al centralei, Ihor Murashov, a fost capturat şi legat la ochi de forţele ruseşti în timp ce se întorcea acasă de la serviciu vineri, la câteva ore după ce preşedintele rus Vladimir Putin a semnat tratatele de anexare a acestor zone. Murashov a declarat că nu a fost bătut sau supus altor abuzuri, dar a fost forţat să facă declaraţii false în faţa camerei de filmat înainte de a fi eliberat, potrivit lui Kotin. "Aş spune că a fost o tortură mentală", a declarat Kotin despre mărturisirile false nefondate. "A trebuit (să) spună că toate bombardamentele asupra centralei nucleare din Zaporojie au fost făcute de forţele ucrainene şi că este un spion ucrainean şi că este în contact cu forţele speciale ucrainene", a adăugat acesta.  

În cele din urmă, Murashov a fost lăsat să plece la un punct de control la marginea teritoriului controlat de Rusia şi a trebuit să meargă pe jos aproximativ 15 kilometri printr-un no man's land până în zonele controlate de ucraineni, potrivit lui Kotin. Primarul din Enerhodar, Dmitro Orlov, a declarat că a vorbit între timp cu Murashov, care a relatat că "a petrecut două zile în izolare în subsol, cu cătuşe şi cu o pungă pe cap". ”Starea lui cu greu poate fi numită normală", a adăugat Orlov. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, organismul de supraveghere nucleară al ONU, a declarat, marţi, că "înţelege că domnul Murashov se află acum cu familia sa pe teritoriul controlat de Ucraina şi nu îşi va continua sarcinile la ZNPP".

"Nu este încă clar cine îl va înlocui în acest rol", a precizat agenţia. Agenţia ONU a precizat că propriul său director general, Rafael Mariano Grossi, intenţionează să se deplaseze la Kiev şi apoi la Moscova în această săptămână pentru a obţine un acord privind o "zonă de protecţie a siguranţei şi securităţii nucleare" în jurul centralei din Zaporojie. Forţele ruseşti au ocupat centrala nucleară, care se numără printre cele mai mari din lume, la începutul războiului. Ambele părţi se acuză reciproc pentru bombardamentele care au avariat liniile electrice care o conectează la reţea. Marţi, Kotin şi-a reînnoit apelul pentru stabilirea unei "zone demilitarizate" în jurul centralei, unde se află în prezent doi experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 224. Putin a făcut "corecturi" la ordinul de mobilizare parțială. Armata rusă, împinsă înapoi pe toate fronturile