Indonezia îşi caută supravieţuitorii în urma tsunamiului devastator. 280 de oameni şi-au pierdut viaţa, alţi 1000 sunt răniţi
Salvatorii încearcă cu disperare să găsească supravieţuitori printre ruine. Tsunamiul provocat de eruperea vulcanului Karkatau a distrus tot în calea sa.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Salvatorii încearcă cu disperare să găsească supravieţuitori printre ruine. Tsunamiul provocat de eruperea vulcanului Karkatau a distrus tot în calea sa. 280 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar 1000 au fost răniţi, în timp ce peste 50 de persoane sunt încă dispărute. Experţii avertizează cu privire la riscul unor noi valuri mortale, din cauza activităţii vulcanice.
A avut loc un puternic tsunami în Indonezia, care a lovit în Strâmtoarea Sunda, care desparte insulele Sumatra şi Java. Catastrofa a ucis peste 281 de oameni şi a rănit alţi peste 1000. 57 de persoane sunt date dispărute, potrivit unui nou bilanţ prezentat luni, 24 decembrie.
Echipe de salvatori, cu ajutorul unor escavatoare şi altor echipamente grele, au încercat să degajeze ruine de pe malurile devastate ale strâmtorii, de unde mii de persoane au fost evacuate.
Tsunamiul a atins coastele de sud ale Insulei Sumatra şi extremitatea de vest a Insulei Java, distrugând unele clădiri şi avut loc în urma erupţiei vulcanului cunoscut sub numele de ”copilul” legendarului Krakatoa, Anak Krakatoa.
Valul a lovit în timpul unui concert
Mai multe persoane au susprins momentul teribil în care valul a venit chiar în timpul unui concert al trupei pop "Seventeen". Membrii formaţiei au fost aruncaţi de pe scenă, împinşi de apă. Doi membri ai formaţiei, dar şi managerul acesteia au murit, iar alţi trei, între care şi soţia solistului vocal au fost daţi dispăruţi.
Cântăreţul, singurul supravieţuitor al trupei, a postat pe reţelele de socializare în care, printre lacrimi îndeamnă fanii să se roage pentru găsirea soţiei sale şi a celorlalţi membri.
Specialiştii consideră că Tsunamiul a fost provocat de prăbuşirea submarină a unei părţi a Anak Krakatoa şi avertizează că fenomenul se poate repeta, având în vedere că vulcanul este ”destabilizat”.
”S-a întâmplat foarte repede”
Anak s-a format către 1928, în caldera celebrului Krakatoa, care a cunoscut în 1883 un episod catastrofic, în care au fost ucise 36.000 de persoane. O imensă coloană de fum, pietre şi cenuşă au fost proiectate în atmosferă, la 20 de kilometri înălţime, punând regiunea în beznă şi declanţând un tsunami puternic.
Spre deosebire de tsunamiurile provocate de cutremure, care declanşează sistemele de alertă, valurile ”vulcanice” le lasă puţin timp autorităţilor să-i avertizeze pe oameni.
Un supravieţuitor a mărturisit că totul s-a întâmplat foarte repede. ”Vorbeam cu un oaspete, la noi, când soţia mea a deschis uşa urlând, panicată. Eu am crezut că era un incendiu, dar ducându-mă spre uşă am văzut apa venind” a spus Ade Junaedi.
Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi Semilunei Roşii estimează că ”valurile puternice” au atins între 30 şi 90 de centimetri înălţime.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰