Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Infernul se apropie de Atena. Mii de oameni sunt adăpostiţi în satul olimpic, pompierii români luptă de aproape 24 de ore cu flăcările

Infern în Grecia, unde mii de români sunt în vacanţă acum. Mai multe incendii de vegetaţie ameniţă Atena. Mii de oameni au fost obligaţi să şi părăseasă locuinţele, mai multe case au ars, iar autorităţile elene au evacuat un spital, un centru pentru copii și două mănăstiri din capitală. Printre cei care luptă cu focul sunt şi 40 de pompieri români. Într-un interviu exclusiv pentru Observator, comandanul David Valeriu Dan spune că intervenţia este una extrem de dificilă din cauza vântului puternic.  

de Redactia Observator

la 12.08.2024 , 20:44

Coşmarul a început pentru locuitorii de la periferiile Atenei ieri, după prânz. O scânteie a aprins vegetația uscată de valurile de caniculă din ultimele săprămâni în apropierea orașului Varnava, situat la 35 de kilometri de capitală.

Plantaţii de măslini şi viţă de vie s-au aprins şi în câteva minute flăcări înalte de 25 de metri au ajuns în zonele locuite. Rând pe rând, locuitorii au primit alerte pe telefoane să se salveze rapid. 

Pompierii români ajută de aproape 24 de ore la stingerea flăcărilor

Vezi și

"Vântul bătea într-o direcţie apoi în alta, fumul te sufoca. Nu mai vedeai nimic. Ochii au început să îmi lăcrimeze. Nu mai puteam să respir. Iar casa nu se mai vedea de fum, deşi e la 60 de metri distanţă, nu se mai vedea de fum", spune un localnic. Când au văzut că nu au cum să controleze vâlvătaia, pompierii eleni i-au chemat în ajutor pe cei români şi moldoveni. Sunt deja mai bine de 20 de ore de când ai noştrii se luptă cu flăcările. 

Pe acelaşi subiect

"Pot să vă spun că nu este o situaţie deloc plăcută. Incendiul s-a propagat deja la mai multe localităţi. este foarte greu de gestionat intervenţia şi sunt multiple forţe în teren, deci este o situaţie delicată. Colegii mei sunt profesionişti. Sunt, într-adevăr, obosiţi, dar noi suntem aici cu un scop, avem o misiune şi trebuie să o aducem la bun sfârşit cu succes", a declarată comandantul David Valeriu Dan.

Mii de oameni s-au adăpostit în satul olimpic din Atena

Cel puţin 10 sate de la periferia Atenei şi din zona sitului istoric Maraton au fost evacuate până acum. Autorităţile elene au deschis stadionul olimpic, aflat în nordul Atenei, pentru a găzdui miile de persoane strămutate.  Oficialii spun că flăcările se îndreaptă acum spre Muntele Penteli, renumit pentru carierele sale de marmură, și spre suburbia Atenei cu același nume. Acolo trei spitale au fost evacuate, printre care şi unul de copii. Orele următoare rămân critice, mai ales că vremea e tot caniculară, iar vântul va continua să bată cu putere. 

În schimb, nordul ţării, a fost zguduit de un cutremur de 4,5 pe Richter. Seismul a avut epicentrul la 100 de kilometri de Salonic. Românii, care sunt în vacanţă în Halkidiki şi Thasos spun că seeismul s-a simţit până la ei. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » Infernul se apropie de Atena. Mii de oameni sunt adăpostiţi în satul olimpic, pompierii români luptă de aproape 24 de ore cu flăcările