Jumătate de Grecia, sub alertă roșie. Incendiile se apropie de Atena. Flăcări înalte de 25 de metri şi localităţi evacuate
Incendii în Grecia. Jumătate de ţară este sub alertă roșie din cauza incendiilor de vegetație care au izbucnit în mai multe regiuni şi s-au apropiat de case. Focul se apropie de Atena. Localităţi şi spitale din jurul capitalei sunt evacuate. Flăcările înalte de până la 25 de metri s-au răspândit "ca fulgerul" din cauza vântului puternic.
Un incendiu de vegetaţie care înaintează rapid, alimentat de vântul puternic, făcea ravagii luni în apropiere de Atena, mistuind copaci, case şi maşini şi forţând evacuarea unor spitale şi a cel puţin 11 localităţi, au declarat autorităţile elene, relatează Reuters.
Cod roşu, în jumătate de ţară
Peste 560 de pompieri, incluiv din România, sprijiniţi de voluntari, 17 bombardiere cu apă şi 15 elicoptere se luptă cu cel mai recent incendiu de vegetaţie din Grecia, care a izbucnit duminică la ora locală 15.00 lângă Varnavas, la 35 km nord de capitală. Luni dimineaţă, incendiul se extinsese spre sud şi ardea pe mai multe fronturi, inclusiv în satul Grammatiko, în oraşul antic Marathon, municipalitatea Nea Makri de la malul mării şi Muntele Penteli, chiar la nord de Atena.
Autorităţile sunt în alertă maximă de incendiu până joi, în timp ce experţii meteorologi au avertizat că vine o "săptămână foarte dificilă". "Jumătate din Grecia va fi pe roşu", a declarat sâmbătă ministrul pentru criză climatică şi protecţie civilă, Vassilis Kikilias, menţionând temperaturi de 40 de grade Celsius, pe fondul vântului puternic.
- Incendii de vegetație în Grecia. 40 de pompieri români se luptă cu flăcările, în Attica, ajutați de...
- Cel mai neașteptat start al sezonului incendiilor din ultimii 20 de ani, în Amazon. Focul a înghiţit o...
- Peste 5.000 de pompieri se chinuie să stingă unul dintre cele mai mari incendii din California. Focul a distrus mai...
Vântul puternic schimbă constant direcţia flăcărilor. Avioanele de stingere a incendiilor şi-au întrerupt operaţiunile peste noapte şi au reluat eforturile luni dimineaţă. Poliţia a ajutat la evacuări, iar unii locuitori şi-au petrecut noaptea în adăposturi.
Ordine de evacuare pentru mai multe localităţi din apropiere de Atena
Protecţia Civilă elenă a ordonat luni evacuarea mai multor localităţi de la periferia nord-estică a Atenei, ameninţate de un incendiu violent care a izbucnit duminică şi care ia amploare. "Incendiu de pădure în apropiere. Urmaţi instrucţiunile autorităţilor", a scris Protecţia Civilă în mesajele text trimise tuturor persoanelor aflate în regiunea afectată, împreună cu indicaţii privind procedura de evacuare.
Incendiul a dus la evacuarea, duminică seara, a oraşului istoric Marathon, cu populaţie de peste 7.000 de locuitori, aflat la 40 kilometri nord-est de Atena. Cel puţin alte cinci localităţi au fost evacuate la primele ore ale dimineţii, la fel ca şi două spitale, unul pediatric şi celălalt militar, în Penteli, la aproximativ 15 kilometri nord-est de capitală.
Autorităţile elene au deschis stadionul olimpic OAKA, aflat în nordul Atenei, pentru a găzdui miile de persoane strămutate. "Toate forţele Protecţiei Civile au depus eforturi toată noaptea şi, în pofida eforturilor supraomeneşti, incendiul continuă să se extindă foarte rapid şi se îndreaptă spre Penteli", a explicat Vassilis Vathrakogiannis, purtătorul de cuvânt al pompierilor, în cadrul unui briefing de presă.
În total, au fost mobilizaţi 510 pompieri şi 152 de vehicule, iar 29 de avioane au survolat zona încă din zori, a adăugat el. Până duminică după-amiază, pompierii reuşiseră să controleze 33 din cele 40 de incendii izbucnite în ultimele 24 de ore.
Ministrul grec al Protecţiei Civile a avertizat sâmbătă că jumătate din ţară prezintă un risc ridicat de incendiu, până cel puţin la 15 august, pe fondul temperaturilor ridicate, a rafalelor de vânt şi a secetei. "Din păcate, intensitatea vânturilor va fi în continuare semnificativă în următoarele câteva ore şi este absolut esenţial ca cetăţenii din împrejurimi să urmeze instrucţiunile autorităţilor", a insistat Vathrakogiannis.
Grecia este extrem de vulnerabilă la incendiile forestiere din timpul verii, în special după o iarnă deosebit de uscată. Iunie şi iulie au fost cele mai calde luni de când au început să fie colectate statistici, în 1960. Potrivit Grupului interguvernamental de experţi al Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, temperaturile în creştere prelungesc sezonul incendiilor şi măresc zonele mistuite de flăcări în întreaga lume.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰