Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Îngrijitoarele și menajerele românce din Italia și-ar putea pierde locul de muncă, dacă nu se vaccinează

În Italia se ia în calcul impunerea vaccinării obligatorii nu doar pentru personalul didactic și pentru cel din administrația publică, ci și în cazul persoanelor care au grijă de bătrâni sau se îngrijesc de gospodării străine. Potrivit Il Messaggero, îngrijitoarele și menajerele românce și-ar putea pierde locul de muncă dacă refuză imunizarea.

de Daniel Murărescu

la 04.08.2021 , 09:44

Îngrijitoarele și menajerele românce din Italia și-ar putea pierde locul de muncă, dacă nu se vaccinează Îngrijitoarele și menajerele românce din Italia și-ar putea pierde locul de muncă, dacă nu se vaccinează - Profimedia Images

Tot mai multe voci aduc în discuție posibilitatea de a impune vaccinarea pentru persoanele care au grijă de persoanele vârstnice sau cu dizabilități. Printre ele, subsecretarul Andrea Costa, de la ministerul italian al Sănătății. "Pe de o parte, când am introdus vaccinarea obligatorie pentru personalul medical, am pornit de aici - că vrem să protejăm bătrânii și pe cei vulnerabili. Cred că prețul pe care l-au plătit este deja prea mare și nu ne putem permite să facem alte greșeli", a explicat oficialul. Acesta a adăugat că relația dintre indivizi, în aceste situații, nu este una ușor de reglementat de la nivel central.

Ruperea încrederii dintre părți, motiv suficient pentru desfacerea contractului de muncă

In realitate, scrie Il Messaggero, lucrurile par a fi mai simple. Obligația privind vaccinarea nu trebuie impusă neapărat de către stat, ci de către angajator, care, prin puterea contractului, pare a avea deja capacitatea de a da afară, de exemplu, o îngrijitoare sau o menajeră care refuză să se imunizeze. În practică, contractul individual de muncă care guvernează aceste relații deja oferă posibilitatea de terminare a colaborării, cu o notificare în prealabil, doar apelând la ruperea încrederii dintre părți, iar "refuzul de a face dovada vacinării sau de a arăta certificatul verde subminează iremediabil relația cu muncitorul", a fost de părere Andrea Zini, președintele asociației Assindatcolf, care reprezintă familiile angajatoare. "Credem că este legitim ca o familie care angajează un muncitor domestic să ceară păstrarea certificatului verde pe perioada în care acesta va lucra", a adăugat el.

Articolul continuă după reclamă

Angajatorii ar putea insera în contract o clauză privind vaccinarea

Deși solid, argumentul este totuși o interpretare, acesta fiind motivul pentru care asociația recomandă angajatorilor să insereze o nouă clauză în contracte, care să prevadă "disponibilitatea îngrijitorilor de a se vaccina anti-COVID (sau de a deține un certificat verde) ca o condiție necesară pentru angajare, în special în cazul în care asistă persoane vulnerabile". În acte sunt 920.000 de persoane care oferă asistență persoanelor vârstnice sau vulnerabile, inclusiv în regim de coabitare, iar numărul se ridică la 2.17 milioane, dacă se iau în calcul și cele fără contract legal de muncă. În practică, nu este posibil ca acestea să păstreze distanța sau să poarte echipament de protecție.

Daniel Murărescu Like

Daniel Murărescu face parte din echipa Observator de decembrie 2016, de la relansarea site-ului, şi este în prezent editor de content.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Îngrijitoarele și menajerele românce din Italia și-ar putea pierde locul de muncă, dacă nu se vaccinează