Antena Meniu Search
x

Video Înmormântarea reginei Elisabeta a II-a: Un "Adio" răsunător, cu ecou în lumea întreagă. "Doare foarte tare. Nu eram pregătiţi să ne luăm rămas bun"

Măreţia unei Regine se măsoară în respectul unei naţiuni. Iar poporul britanic şi-a arătat dragostea şi respectul cu prisosinţă. În arhive s-au adunat imagini impresionante cu oameni care au stat şi 12 ore la coadă ca să facă o reverenţă de câteva secunde. Iar cei care au fost acolo, pe străzile Londrei, vor păstra în minte emoţiile unei despărţiri cum n-a mai fost niciuna

de Redactia Observator

la 19.09.2022, 19:31

Vezi și

În ziua în care, la Buckingham, steagul a coborât în bernă, iar la poarta palatului a apărut un buchet cu flori, mulţimea adunată a înţeles că regina Elisabeta a II-a nu mai e. Au început poate cele mai triste zile ale unei naţiuni care, de aproape un secol, trăieşte în spiritul reginei, cea care le-a fost şi lider, şi bunică, şi umăr pe care să plângă, şi prieten pus pe glume. Lumea întreagă o credea nemuritoare, dar acum lumea trebuie să îşi ia rămas bun de la ea. Iar Londra a devenit scena unor momente unice, memorabile. 

Momente emoţionante la funeraliile reginei Elisabeta a II-a

S-a cântat, s-a şi plâns mult, s-au depănat amintiri cu şi despre regină: "Este monarhul nostru atât de iubit. Ne va lipsi. (...) Construia poduri între oameni". "Cred că pentru mulţi români şi oameni de toate naţionalităţile din Regatul Unit este o zi destul de tristă. Regina rămâne un simbol al Regatului Unit. Majoritatea oamenilor, indiferent de opiniile lor, astăzi sunt uniţi", spune Alexandra Bulat, consilier Cambridgeshire.

Sute de mii de oameni au trecut prin faţa sicriului. Unii au aşteptat la coadă zi-lumină, în linişte şi decenţă. Printre ei, un domn bine îmbrăcat, care îşi ştergea discret lacrimile. Era David Backham. Din respect pentru Regină, fotbalistul n-a vrut să folosească intrarea pentru VIP-uri şi a stat la rând mai bine de 12 ore.

Pe acelaşi subiect

Aseară, pe la miezul nopţii, autorităţile au decis că pelerinajul la catafalcul reginei s-a încheiat. Mulţimea a aplaudat. N-au fost nici huiduieli, nici oameni nervoşi că au stat atâtea ore la coadă, degeaba. În faţa reginei, a fost ultima mare dovadă de respect şi eleganţă. Aşa a fost peste tot. Prin parcuri, pe străzi înguste, pe marile bulevarde. Unii au venit de la zeci de kilometri distanţă, au dormit în corturi sau pe băncile din parc, dar în ziua înmormântării au purtat pălărie şi joben. "Am venit să ne luam rămas bun, să ne arătăm respectul în faţa unei femei pe care am admirat-o pentru toată viaţa ei şi n-am vrut să ratăm şansa de a ne lua rămas bun de la ea", mărturiseşte un britanic.

Omagii şi mesaje cutremurătoare, după moartea suveranei

Reporterul Rick Petrachi a fost în toate aceste zile şi nopţi printre oameni. A simţit emoţia şi durerea lor, ca la pierderea cuiva foarte drag. Iar la final a ţinut să aibă şi el, propriul moment. A lasat deoparte aparatul foto şi i-a scris Reginei o scrisoare: "Doare, Doamnă. Doare foarte tare. Nu eram pregătiţi să ne luăm rămas bun. Ne-ai învăţat totul, mai puţin cum să trăim fără tine. Vei rămâne mereu în inimile noastre! Sper că ne priveşti acum, în timp ce îţi mănânci sandwich-ul cu marmeladă."

Mesajul lui s-a pierdut, apoi, printre alte zeci de mii de scrisori, jucării sau sandvişuri cu marmeladă, lăsate peste tot de către oameni. Georgie, o fetiţă de 8 ani din Londra a avut, însă, pentru Regină, un mesaj mai special: "Dragă Regina Elisabeta, îţi sunt recunoscătoare pentru tot ce ai făcut pentru noi ca lider puternic. Sper că te-ai reîntâlnit cu Prinţul Philip, iar dacă vezi pe acolo o doamnă cu păr creţ, tuns scurt, pe care o cheamă Dede, să ştii că e bunica mea." 

Strănepoatele Beatrice si Eugenie i-au mulţumit Reginei print-un mesaj pe Twitter pentru toate lucrurile învăţate de la ea, iar William şi Kate i-au scris pe Instagram. Va trebui să treacă multă vreme ca să se adapteze la noua viaţă, fără bunica. Şi să înveţe, ei toţi, cum se trăieşte fără regina lor. "A avut cei mai frumoşi ochi albaştri. Iar când zâmbea, îi luminau faţa. Mereu o să îmi aduc aminte acest zâmbet de neuitat", spune Camilla, regină consoartă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Înmormântarea reginei Elisabeta a II-a: Un "Adio" răsunător, cu ecou în lumea întreagă. "Doare foarte tare. Nu eram pregătiţi să ne luăm rămas bun"