Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Insula blocată într-un "ocean de plastic". Curenţii aduc aici o cantitate uriaşă de deşeuri, de pe mai multe continente

O insulă din mijlocul Pacificului este asaltată de deșeurile de plastic din apă. Potrivit cercetătorilor, în zonă ajung de zeci de ori mai multe deșeuri decât pe malurile continentelor din jur. De vină este curentul oceanic care trece prin zonă transportând gunoaiele.

de Redactia Observator

la 16.10.2024 , 15:26

Curenţii aduc o cantitate uriaşă de deşeuri Curenţii aduc o cantitate uriaşă de deşeuri - Profimedia (scop ilustrativ)

Insula Paștelui, o bucată mică de pământ din mijlocul Oceanului Pacific, este blocată într-un ocean "de plastic". Potrivit statisticilor locale, pe insulă ajunge de aproximativ 50 de ori mai mult microplastic decât pe coastele statului Chile. Fenomenul este provocat de un curent care transportă gunoi din Australia, din America de Sud și de pe navele de pescuit.

Microplasticul a contaminat fauna locală

"Microplasticul pe care îl găsim pe coastă nu este al nostru. Deșeurile de plastic se descompun pe măsură ce călătoresc de-a lungul curenților și se degradează până devin microplastic", a spus Moiko Pakomio, un biolog marin al administrației locale, potrivit Reuters.

Articolul continuă după reclamă

Microplasticul a contaminat și fauna locală, inclusiv aricii de mare pe care îi mănâncă atât rezidenții, cât și diverși prădători, contaminând tot lanțul trofic, relatează Mediafax.

"Ne afectează viața, ne afectează mâncarea, peștii albaștri care trăiesc în oceanul nostru și de care depindem pentru proteine", a spus Pedro Edmunds, primarul orașului Rapa Nui.

Autoritățile locale au demarat o campanie împotriva poluării cu plastic. Luna viitoare ar putea fi semnat un acord în Coreea de Sud pentru reducerea utilizării plasticului.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Obişnuiţi să păstraţi bancnote vechi în speranţa că vă veţi îmbogăţi în viitor?
Observator » Ştiri externe » Insula blocată într-un "ocean de plastic". Curenţii aduc aici o cantitate uriaşă de deşeuri, de pe mai multe continente